У Херсоні і тижня не минає, щоб у лікарню з гострим отруєнням алкоголем не потрапили один—два підлітки віком від 11 до 16 років. Але «діточки» п’ють, насамперед, тому, що таку можливість їм дають дорослі...

— Роздрібний продаж спиртного і тютюну теоретично не можна здійснювати ближче, ніж за триста метрів від навчальних закладів. Але перевірка території навколо 73 шкіл обласного центру дала змогу виявити поряд якщо не магазини, які торгують горілкою та вином, то кіоски з цигарками, пивом і слабоалкогольними напоями. Скажімо, у гастрономі, розташованому між школами № 50 і 52, спиртне неповнолітнім продавали не один раз. Не один раз було складено й адміністративні протоколи на продавців. Таких працівників дирекція звільняє, наймає нових, а ті... знову продають школярам і школяркам випивку. Часом продавці навіть свято вірять, що слабоалкогольні напої продавати можна усім, хоча вони часто-густо міцніші за пиво. Аналогічні факти виявлено в Білозерському, Горностаївському, Каховському районах, — каже заступник начальника відділу кримінальної міліції у справах неповнолітніх УМВС Херсонщини, підполковник Наталія Марчук. — Кримінальна міліція у справах неповнолітніх ще навесні направила голові Херсонської облради Віктору Пелиху листа з проханням розглянути на найближчій сесії питання про перепрофілювання торговельних точок поруч із навчальними закладами або ж взагалі щодо введення заборони на торгівлю спиртним і цигарками на час занять у школах. Однак дієвої реакції так і не дочекалися.

Не можна сказати, що на споювання підлітків і продаж їм цигарок влада Таврії зовсім не реагує. Лише нинішнього року Державна податкова служба за таку торгівлю оштрафувала підприємців на понад 270 тисяч гривень і анулювала сорок виданих їм ліцензій. Однак несумлінні комерсанти давно винайшли свої способи протидії. На алкогольний і тютюновий відділи магазину укладається договір оренди, підбирається підставний орендатор з ліцензією, і торгівля продовжується. А одержати бажаний документ можна без проблем, оскільки плата за нього істотно поповнює бюджети, і відмовлятися від такого допінгу владі не вигідно. Так, 2012 року ті ж податківці області видали 4237 нових ліцензій на роздрібну торгівлю алкоголем і тютюном, поповнивши за рахунок цього скарбницю майже на 15 мільйонів гривень.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

Факт

За даними соцопитувань Всесвітньої організації охорони здоров’я, українська молодь вийшла на перше місце у світі з поширеності вживання спиртного. Четверо з кожних десяти учнів 5—10 класів нашої країни випивають не рідше одного разу на місяць.