Під час відвідин підприємства головою Запорізької облдержадміністрації Олександром Пеклушенком з’ясувалося, що за 9 місяців нинішнього року обсяги виробництва на підприємстві зросли ушестеро. Щоправда, реалізації на суму в 66 мільйонів гривень і подолання заборгованості за зарплатами — це лише початок виходу Науково-виробничого комплексу «Іскра» із глибокої кризи.

Почалася вона, як останнім часом це часто трапляється, через рукотворні проблеми. Восени 2010-го на казенне виробництво прийшов новий директор. До того він очолював підприємство тепломереж в одному з містечок Дніпропетровської області. Багаторічний директор успішного підприємства «Іскра» Ігор Пресняк став радником нового керівника — без права голосу. До цього про запорізького виробника радіолокаційної техніки знали лише те, що він продає продукцію до 60 країн і що працівники тут отримують пристойну зарплату. Однак до кінця 2010-го дізналися й про інше: на «Іскрі» не платять... Заборгованість за зарплатами за якийсь час сягнула шести, а потім і 11 мільйонів гривень. В обласної та й міської влади з’явився новий головний біль, а прокуратура була змушена порушувати проти директора кілька кримінальних справ: і за невиплату заробітної плати, і за нецільове використання коштів.

Зрештою, на початку цього року відбулося нове кадрове рішення по «Іскрі» — директором хоча і з додатком в. о. знову став І. Пресняк. Починати йому в лютневі морози довелося з відключення опалення, бо заводу просто було нічим розраховуватися за тепло. Але потроху життя тут затеплилося і 19 листопада всі борги за зарплатами було ліквідовано. Почалися продажі продукції, а головне — створено портфель замовлень на два роки наперед.

Тепер залишається сподіватися, що щойно «Іскра» трохи оклигає, їй знову не пришлють нового директора. Щоправда, ефективніше і швидше, ніж це робив попередній «теплових справ майстер», довести НВК до ручки...