На будинку прокуратури Харківської області з’явилася меморіальна дошка — на згадку та у зв’язку з 90-річчям від дня народження легендарного прокурора Івана Григоровича Цесаренка.
Іван Цесаренко народився в селі Броварки (Полтавська область) 
1 грудня 1922 року, саме в нинішній знаменний день для працівників української прокуратури. Він — учасник бойових дій: у Велику Вітчизняну війну пройшов шлях від Сталінграда до Берліна в складі штурмового авіаційного полку. Закінчив Харківський юридичний інститут, працював помічником прокурора Харківського району, прокурором кримінально-судового відділу прокуратури області.
Він очолював прокуратуру Харківської області 18 років: з січня 1968-го по лютий 1986-го. Це найбільший термін прокурорства за всю історію радянської прокуратури. Не раз визнавався кращим прокурором Радянського Союзу, працював до останнього дня й помер під час наради.
— Понад 25 років Івана Цесаренка немає з нами. Своїм ставленням до праці, життя він досі залишається прикладом для всіх працівників прокуратури Харківщини. Ми робитимемо все можливе, щоб бути гідними його пам’яті, — сказав під час церемонії прокурор Харківської області Геннадій Тюрін.
— Мого батька нагороджено багатьма орденами, медалями, почесними званнями, але сьогоднішнє відкриття меморіальної дошки — це знакова нагорода зовсім іншого роду. Це данина поваги з боку колег, друзів та учнів, — підкреслив син Івана Григоровича Сергій Цесаренко — помічник президента Асоціації правоохоронних органів і спецслужб Російської Федерації.
Він передав у дарунок музею прокуратури Харківської області два останні посвідчення батька: службове й партійне. Із приводу ювілею в цьому музеї відкрито нову експозицію, присвячену І. Цесаренку. До неї ввійшли документи й світлини, а також відреставрований робочий стіл відомого прокурора. Головною цінністю виставки стане портрет І. Цесаренка роботи народного художника СРСР Іллі Глазунова.
Владислав Мисниченко, перший секретар Харківського обкому Компартії України з 1980-го по 1990 рік, почесний громадянин Харківської області:
— Він мав величезний авторитет не тільки в нашій області, а й у республіці й всьому Радянському Союзі. Він пройшов великий бойовий і трудовий шлях. Під час війни він зробив близько ста вильотів на штурмовику. У роки Великої Вітчизняної це був найризикованіший вид авіації. Він неодноразово вистрибував з підбитого літака з парашутом, залишився живий, відновлював місто з руїн. Його дуже поважали за авторитетність суджень і вимогливість до себе й оточення. До прокуратури люди йшли по допомогу. І Іван Григорович їм допомагав. В обкомі партії не було жодної скарги на дії чи неуважність з боку обласної прокуратури.
Харків.
На знімку: під час відкриття меморіальної дошки прокуророві І. Цесаренку.
Фото Миколи КОВАЛЬЧУКА.