Шанси України самостійно домовитися про перегляд умов співпраці з СОТ практично «нульові». Це можливо тільки в складі Митного союзу. Таку думку висловив народний депутат від КПУ Володимир Матвєєв.
Як відомо, 30 країн — членів Світової організації торгівлі та Євросоюз закликали Україну відкликати заявку про перегляд своїх тарифних зобов’язань.
Депутат нагадав: комуністи з самого початку заявляли, що необдуманий і передчасний вступ у СОТ несе цілий букет загроз для української економіки. «Не варто було вступати в СОТ самостійно. Тим паче що Росія пропонувала зробити це спільно. Але пан Ющенко і його «помаранчева» свита, а разом з ними й регіонали знехтували нашими попередженнями й рекомендаціями. Як результат, Україна вступила в СОТ на вкрай невигідних умовах, нічого не здобула й багато чого втратила», — констатував Володимир Матвєєв. Він нагадав позицію комуністів з цього питання — винуватців того, що сталося, слід покарати за всією суворістю закону. А нинішній владі, щоб не повторити злочин, вчинений їхніми попередниками, необхідно прислухатися до рекомендацій, зазначених в Антикризовій програмі Компартії.
«СОТ, як і Євросоюз, не підуть проти інтересів транснаціонального капіталу й не дозволять йому втратити свій прибуток, — зазначив Володимир Матвєєв. — А тому, просто надсилаючи заявки на перегляд угод, Україна нічого не доб’ється. Однак шанси нашої країни значно зростуть, якщо вона приєднається до Митного союзу, з авторитетом якого змушені рахуватися в СОТ».