Якими будуть першочергові кроки нового парламенту? Які саме законопроекти парламентські фракції вважають для себе пріоритетними? Із цими запитаннями ми звернулися до новообраних народних депутатів. Їхні відповіді не приховують труднощів, але водночас вселяють надію на те, що реформаторські закони, на які так чекає країна, будуть ухвалені. Адже законодавці усвідомлюють свою відповідальність за майбутнє країни.

Юрій Луценко (Блок Петра Порошенка):

— Блок Петра Порошенко ініціюватиме законопроекти, передбачені Коаліційною угодою. Коли будуть зареєстровані всі тексти законопроектів, їх обов’язково презентують. Нині не хочу коментувати те, що маємо намір зробити. Хочу коментувати те, що ми робимо, або вже зробили. Що стосується формування уряду, то наша фракція категорично проти квотного принципу. Ми маємо обрати Прем’єр-міністра з технічним урядом. Урядом позапартійних професіоналів. Водночас закон про Регламент говорить про те, що комітети Верховної Ради формуються пропорційно до кількісного складу фракцій та груп. Є напрацьована формула розподілу цих комітетів. За нею кожна фракція, виходячи зі своєї чисельності, може претендувати на певну кількість керівних посад у комітетах. Нас особисто це не дуже хвилює. Ми просто знаємо, що в усіх комітетах коаліція матиме більшість. Тим не менше, наша фракція має теоретичну можливість очолити майже дев’ять комітетів. Але це питання не розглядається нами як пріоритетне. На жаль, наші колеги ще вивчають цю арифметику. Щойно вони будуть готові до визнання рівності в правах, ми сядемо за стіл. Думаю, до наступного вівторка ми це питання вирішимо.

Водночас хочу наголосити: обрати весь склад уряду в перший день засідання новообраного парламенту неможливо. Адже Конституція чітко передбачає, що Прем’єр-міністр має проконсультуватися з фракціями більшості, які вносять кандидатури міністрів. Саме коаліція вносить прем’єру кандидатів на посади міністрів. Тому після обрання глави уряду, проведемо справжні, не декларативні, консультації й до вівторка сподіваємося отримати узгоджений список і уряду, і парламентських комітетів.

Тетяна Бахтеєва (Опозиційний блок):

— Опозиційний блок ініціюватиме ухвалення соціальних законопроектів. Шість вже підготовлені та подані на реєстрацію. Я співавтор трьох законопроектів, які стосуються скасування пенсійної реформи, стосовно поновлення виплат при народженні дитини, а також підтримки пенсіонерів. Нині з 13,5 млн. пенсіонерів 4,5 млн. отримують виплати у розмірі менше тисячі гривень. Наш законопроект передбачає збільшення цієї суми вдвічі.

Крім того, Опозиційний блок і надалі просуватиме ідею створення Комітету щодо Донецької та Луганської областей. Там населення України, їх права були порушені, вони не брали участі в абсолютно непотрібних позачергових виборах Верховної Ради. Якщо уряд нині говорить, що там починається гуманітарна криза, то потрібно туди поїхати і переконатися, що вона там дуже глибока. Звичайно, ми намагатимемося донести цю ситуацію до уряду, він має негайно скасувати постанову Кабміну про невиплату бюджетних коштів у Донецькій та Луганській областях. Такими діями уряд сам відштовхує місцеве населення. Так не можна.

Антон Геращенко («Народний фронт»):

— Найперше ми ініціюватимемо розгляд питань, які стосуються зміцнення економіки України. Це і тема рівності підприємців, і спрощення податкового обліку. За рахунок цього маємо наповнювати бюджет для того, щоб зміцнювати нашу оборону та безпеку. Іншого шляху у нас немає. Путін нині робить усе можливе, аби розбалансувати економіку країни. Але ми маємо вижити і йти вперед до Європи. Ми переконані, що ці питання стануть об’єднавчими.

Нині працюю над багатьма законопроектами, зокрема, щоб Україну могли захищати іноземці, і над пакетом законопроектів про реформу міліції. Але найголовніше — це економіка. Бо, скажімо, наголошують на необхідності реформи ДАІ. Я не проти. Але для того, щоб працівники ДАІ не стояли на дорогах і не зупиняли нікого, потрібно встановити десятки тисяч відеокамер, обладнати велику інформаційну систему. Це коштує сотні мільйонів доларів. Ми можемо говорити про реформу, але якщо не буде грошей, далі розмов діло не рушить. Зміцнення армії також потребує мільярдних витрат. Тому я й кажу: спершу економіка. Як наслідок — зміцнення оборони та безпеки країни. Після цього — все інше.

Сергій Соболєв («Батьківщина»):

— Маємо 127 законопроектів, внесених у попередньому скликанні. З них ми відібрали майже п’ять десятків, як першочергові. Крім того, реєструємо ще низку проектів, які також вважаємо невідкладними. Насамперед, це персональне голосування. Наша пропозиція полягає у наступному: вхід та вихід із сесійної зали має здійснюватися лише за карткою для голосування. Тоді її неможливо буде передати. Також ми пропонуємо позбавляти депутатів права брати участь у засіданнях протягом п’яти днів за передачу своєї картки іншому, або за голосування чужою карткою. Наступне питання, яке не підлягає обговоренню — зняття недоторканності, посилення статусу та відповідальності посадових осіб за події на сході: маємо забезпечити максимальну прозорість закупівлі всього необхідного та захистити всіх учасників АТО. Бо, на жаль, існує подвійне тлумачення цілої низки законів. Крім того, ціла низка ініційованих нами законопроектів стосуватиметься підготовки бюджету. Ми вважаємо, що в новий рік маємо ввійти з бюджетом. Під час розгляду усіх цих питань ми дотримуватимемося положень Коаліційної угоди. Один із пунктів якої передбачає, що такі питання мають виноситися на обговорення коаліції, а вже далі у зал.

 «Батьківщина» не відмовлялася брати участь у формуванні уряду. На жаль, у попередні скликання у нас виникла практика, коли уряд формувався за квотним принципом. Позиція фракції щодо посад незмінна: кандидатів ні за квотним принципом, ні у вигляді шантажу — не пропонуємо. Але у нас достатньо кандидатів, які зможуть професійно виконувати свої обов’язки. Це не обов’язково члени фракції. Якщо такі люди будуть потрібні, ми подамо їх кандидатури.

Дмитро Ярош (позафракційний):

— Найперше Верховна Рада має вирішити питання добровольчих батальйонів, які не мають державного статусу. Відповідний законопроект вже підготовлено і найближчими днями буде зареєстровано у парламенті. Крім того, потрібно вирішити блок питань щодо національної безпеки: Збройних Сил, Служби безпеки, зовнішньої розвідки. Бо без кардинального реформування силових структур ми не змінимо ситуацію.

Сергій Тарута (позафракційний):

— Вважаю негативним рішення уряду щодо обмеження бюджетних виплат на території, підконтрольній бойовикам. Під удар підпадають незахищені верстви населення. Це абсолютно не людяно та не гуманно. Рішення неправильне, неконституційне. Ще вчора люди працювали на державу, а сьогодні позбавлені пенсій та соціальних виплат. Вважаю, що потрібен і Комітет з питань Донецької та Луганської областей. Де сьогодні найбільший біль українського народу — на Донбасі. Тож парламент має вирішити це питання. Тобто виписати правильні рецепти. Можливо, питання загальмували через те, що недоцільно створювати комітет на п’ять років, бо питання буде вирішено значно раніше. Тоді потрібно створити комісію з вирішення проблем Донбасу.

Денис Силантьєв (Радикальна партія):

— Фракція ініціюватиме питання, які стосуватимуться реформування економіки. Бо всі ми бачимо, у якому стані перебуває країна. Звичайно, у першу чергу потрібно ухвалювати рішення, які допоможуть вирішити ситуацію на сході країни. Саме це, на моє переконання, становитиме левову частку пропозицій і роботи, яку здійснюватиме наша фракція. Відповідні напрацювання у вигляді законопроектів фракція планує зареєструвати вже найближчим часом.

Що стосується роботи нового парламенту, то мені неодноразово доводилося брати участь у політичних ток-шоу за участі представників різних політичних сил. Можу сказати, що нинішні депутати дуже різні. Тут панують радикальні настрої. Тому робота буде складною. Проте я сподіваюся, що депутати розуміють, у якому стані перебуває країна, і що йти сьогодні на принципи, блокування — дурість. Потрібно домовлятися і ухвалювати потрібні для країни рішення.

Ганна Гопко («Об’єднання «Самопоміч»):

— Для «Самопомочі» дуже важливо реалізувати у парламенті програму, з якою ми йшли на вибори. Ключовим для нас є питання реформи суду, очищення його від корупції, залежності від політичного впливу. Для нас судова реформа — це дуже принципове питання. До того ж воно є питанням інвестицій. Якщо міжнародні організації не будуть бачити, що є реальний прогрес у судовій реформі — це буде дуже поганий сигнал. Друге важливе питання — зміна виборчого законодавства. Потрібно змінювати правила гри, щоб дати можливість гідним людям отримати повноваження і бути ефективним. Наступне питання — децентралізація. Передача повноважень і ресурсів на місця, збалансований розвиток усіх регіонів України. Наступне -боротьба з корупцією. Бо це з’їдає наше майбутнє, бюджет країни. Це те, що прописано в Коаліційній угоді, власне, всі важливі для країни напрямки. Не можна дати відповідь — який із них пріоритетніший. Усі вони однаково важливі. А найголовніше, що часу для відтермінування у нас немає.

Що стосується формування уряду, то на жодні посади ми не претендуємо. Ми за професійний підхід. Ми йшли в парламент для того, щоб зробити його професійним. Нам важливо запроваджувати нові підходи. Через роботу в комітетах, творення якісних законопроектів змінювати країну.

Записала Олена ГОРБУНОВА.