Прокуратура області перевірила заповідні землі і знайшла там... посіви пшениці. На Запоріжжі чимало земель належать до природно-заповідного фонду. Лише древніх курганів у регіоні налічується до семи тисяч, а загалом археологічних пам’яток тут — понад 8,5 тисячі.
За словами начальника відділу прокуратури Запорізької області Катерини Сляднєвої, буденністю стали «невстановлення межі територій заказників, відсутність планово-картографічної документації, інформаційно-межових знаків, наявність на території об’єктів природно-заповідного фонду несанкціонованих звалищ, незаконної вирубки дерев, нецільового використання і самовільного захоплення земель». Найчастіше — через недбальство місцевої влади.
На заповідній Хортиці пасуть корів, у Мелітопольському парку імені Горького, який ще з 1966 року має статус пам’ятки, розміщують палатки для тиру. А ось у Куйбишевському районі в заказнику «Балка Гайчур» навіть посіяли пшеницю. Розорані землі й у заповідному «Урочищі Старобогданівському». Навіть територія всесвітньо відомого скіфського курганного комплексу «Солоха» була свого часу приватизована і за документами являла собою горохове поле...