Комуністи вимагають повернути бюджетникам борги у зарплаті. Про це заявила народний депутат України від КПУ Алла Александровська.

Парламентарій зазначила, що погодитися з оцінками Міністерства соціальної політики дуже важко, зокрема, щодо технічного характеру проблеми й того, що питання буде закрито протягом місяця. Нагадаємо, ще позавчора прем’єр Микола Азаров пообіцяв, що новорічні свята українці зустрінуть без боргів у зарплаті.

На думку народного депутата, проблема невиплат має системний характер і тільки поглиблюватиметься. Вочевидь бюджетна криза, з якою Україна не стикалася навіть у 2008—2009 роках. Причиною всіх бюджетних проблем, як уважає комуніст, є величезний дефіцит бюджету.

Поглиблення кризової ситуації в країні, продовжила комуніст, почалося після завершення парламентських виборів: «Щойно вибори завершилися, змінилася й риторика влади. Якщо до виборів нас повсюдно переконували в «стабільності», то вже після них влада заговорила про те, що криза на порозі й, мовляв, потрібно затягти паски й працювати. І, як ми можемо переконатися, на сьогодні ситуація з боргами у зарплаті починає виходити з-під контролю влади».

Першими про затримки зарплати заговорили працівники ЖКГ, педагоги та лікарі з регіонів. Зокрема, як повідомили раніше Асоціація міст України і Профспілка працівників науки й освіти, у деяких містах України сума заблокованих місцевих бюджетів становить десятки мільйонів гривень.

У Держказначействі, до речі, де, за словами Алли Александровської, чудово розуміють витоки наявних проблем у фінансуванні місцевих бюджетів, дотримуються такої само думки, як і в уряді: причина усіх лих — недбалість місцевої влади.

ЦИТАТА

Алла АЛЕКСАНДРОВСЬКА:

«Є закон, згідно з яким за невиплату зарплати належить кримінальна відповідальність. Чому мовчать у Генпрокуратурі та МВС? Необхідно притягти до відповідальності чиновників і власників підприємств, які винні в невиплаті або затримці виплати зарплат. Відмовчуватися й перекладати всю відповідальність на місцеву владу не можна. Центральна влада більшою мірою відповідальна за кризу в Україні. А тому ми, комуністи, вимагаємо в найкоротший термін погасити всі борги у зарплаті».