Учора у Києві на Південному залізничному вокзалі з 9-ї до 11-ї ранку діяла мобільна амбулаторія (на знімку). Протягом двох годин кожен охочий міг безплатно за десять хвилин дізнатися, чи не має він вірусу імунодефіциту людини.

 Ще декілька років тому людей, які добровільно проходили тест, було дуже мало. ВІЛ/СНІД вважався хворобою лише наркоманів та повій. Учора, незважаючи на десяток фото- та відеокамер, черга до мобільної амбулаторії не скорочувалася. Люди на вокзалі не соромилися брати презервативи, які роздавали волонтери. Один літній чоловік попросив одразу два. «Цей внуку віддам», — пояснив він. Значить, щось все-таки змінилося у суспільній свідомості та у ставленні до ВІЛ/СНІДу.

На жаль, про позитивні зрушення у ситуації з захворюваністю поки що не йдеться. Нещодавно ООН уперше повідомила про скорочення смертності від СНІДу у світі. У найбільш ураженому регіоні Африки, південніше Сахари, за період з 2005 по 2011 роки прогрес становив 31 процент. Водночас в Україні смертність від СНІДу зросла на 70 відсотків.

— Держава поки що не вклала ані копійки у профілактику цього захворювання серед уразливих груп. А це важливий момент, — пояснила негативну тенденцію представник Міжнародного альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні Ганна Довбах. Її слова підтверджує й керівник мобільної амбулаторії, яка учора працювала на Південному вокзалі, Володимир Моісеєв: «Нас фінансує Глобальній фонд з ВІЛ/СНІД та малярії. Держава не дає жодної копійки».

Можливо, через це на тримільйонний Київ з тисячами наркоманів, безпритульних і повій така амбулаторія одна. Всього в Україні їх нараховується лише чотирнадцять. Звичайно, для країни, в якій епідемію ВІЛ/СНІДу оголошено ще 1995 року і щодня додається в середньому 57 осіб з ВІЛ та 11 помирає, — цього недостатньо.

На щастя, абсолютна більшість тих, хто вчора проходив тестування, виявилися здоровими. Інша ситуація, як розповів «Голосу України» Володимир Моісеєв, коли мобільна амбулаторія перевіряє групи ризику: наркоманів, повій, дітей вулиці. У таких категоріях третина виявляється хворими. А ще кілька років тому ураженими були майже 60 відсотків. Просто сьогодні, за словами керівника мобільної амбулаторії, більшість вже протестувалися і знають про свої хвороби. Однак проблема недоступності інформації про ВІЛ/СНІД залишається. Акції, які відбуваються цими днями, приурочені до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, який відзначатимуть завтра. Якщо наше суспільство справді хоче його побороти, ту активність, яку демонструємо до 1 грудня, треба продовжувати цілий рік.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.