Щодня у столиці реєструють три нові випадки ВІЛ. Чума 20 століття найчастіше вражає молодих, працездатних людей репродуктивного віку.

У Київському міському центрі профілактики та боротьби зі СНІДом перебуває на диспансерному обліку 8171 інфікований. «Торік у столиці найбільша кількість узятих під нагляд з уперше встановленим діагнозом зареєстрована у віковій групі 25—49 років (876 осіб або 69,3% від загальної кількості) та серед дітей до 14 років (251 особа або 19,9%)», — повідомили «Голосу України» у Головному управлінні статистики Києва.

Більшість хворих — ін’єкційні наркомани, але майже 39 відсотків осіб отримали вірус статевим шляхом. ВІЛ легко знаходить випадкових жертв. Про це офіційні особи говорять неохоче, але в Україні і досі існує ризик зараження СНІДом у медичних закладах, передусім — під час переливання крові. «2011 року у столиці був один випадок зараження пацієнта через донорську кров», — пригадує керівник Київського міського центру профілактики та боротьби зі СНІДом Олександр Юрченко. Кров була перевірена і протестована за всіма правилами. Але існує так званий період вікна, коли в інфікованому організмі донора вірус ще не дає про себе знати. «На той момент кров перевіряли не на європейських тест-системах, а на пострадянських — чи то російських, чи то українських, — визнає лікар. — Нині тестують на французьких системах одного із провідних виробників».

Загрозливою є тенденція поширення ВІЛ серед жінок. З 2000 року частка представниць прекрасної статі серед усіх інфікованих зросла з 14,3% до 41,5%.

Цього року на диспансерний облік у центрі взяли ще 165 вагітних. За словами Олександра Юрченка, сучасне (і своєчасне) лікування дає майбутнім матусям високі шанси народити здорових немовлят. Важливо не спізнитися... Анонімно і безплатно здати аналіз на ВІЛ у Києві може кожен охочий. Для цього свого часу в столиці створили спеціальні стаціонарні кабінети довіри. Колись їх було п’ять, а нині залишилося чотири. Одне з приміщень було розташоване у центрі міста на вул. Трьохсвятительській. Згодом місцева влада продала його комерційній структурі.