У Комітеті Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування відбувся круглий стіл «Місцеве самоврядування в місті Києві». У заході, ініційованому Молодіжним рухом Києва, участь взяли народні депутати, депутати Київради, політологи тощо.

Щоб не наразитися на звинувачення в заангажованості, голова комітету Олександр Омельченко (як відомо, протягом 1998—2006 років він був столичним головою) одразу провів паралель між Дніпропетровськом і Києвом. За його словами, місто на Дніпрі розбито на вісім районів, а населення становить 995 тисяч осіб. Міська рада налічує 120 депутатів, а районні — 342 обранця. У кожній з райрад створено від 6 до 12 постійних комісій. Крім того, всі ради мають власні виконавчі органи. 

Тоді як столиця з понад 2,8 млн. населенням має 10 районів. До того ж їхні інтереси у міськраді представляють також 120 депутатів.

Парламентарій нагадав: «Два роки тому, порушуючи Конституцію, до закону про столицю було внесено зміни, які фактично повністю знищили місцеве самоврядування у Києві — ліквідували районні ради, залишивши райдержадміністрації». Обурює політика й формулювання норми закону: «Районні ради можуть створюватися за рішенням територіальної громади Києва». Хіба можливо, щоб у законі була норма «хочу—не хочу», зауважив він.

Відповідно до Конституції, зазначив депутат, Київ за статусом був прирівняний до області, тож мав свою адміністрацію, міськраду та райради. «Сьогодні ж ради ліквідували, адміністрації, як дочірні підприємства, без прав, але з обов’язками. Вони не мають бюджетів, бо не мають райрад», — підкреслив голова. Адже саме очільники районів, маючи на балансі землю та нерухомість, могли залучати інвестиції.

«Райони виконували 27 відсотків загального бюджету міста, і ми ставили за мету цю цифру максимально збільшити. 2006 рік став останнім, коли було виконано кошторис і програму соціального розвитку Києва. Протягом 2007—2011 років столиця не виконує бюджет. На жаль, цей рік також не стане винятком», — додав політик.

Власне, щоб поновити дієве місцеве самоврядування, у столиці Молодіжний рух Києва вимагає від Верховної Ради вже найближчим часом призначити вибори Київського міського голови та міськради. Остання, у свою чергу, має ухвалити рішення щодо повернення районних рад і провести вибори до них. А районні державні адміністрації рух пропонує взагалі розпустити.

Утім, виконати бодай деякі з цих завдань у новому скликанні парламенту, на думку Олександра Омельченка, можна за однієї умови — створення міжфракційної групи з умовною назвою «Київ», яка й лобіюватиме вирішення цих питань. 

Принаймні вже нині до неї гіпотетично можна зарахувати 12 новообраних депутатів, які пройшли до парламенту від столиці.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Дослівно

Народний депутат Олександр Омельченко: 

«Майже за сім років безвладдя у столиці фактично було ліквідовано громаду і право на самоврядування. Немає міського голови, немає самоврядування. Є лише некерована міська рада».

Голова Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Олександр Омельченко, перший заступник голови комітету Ольга Боднар.