На початку листопада міські голови на засіданні Правління Асоціації міст України (АМУ) прийняли звернення до Прем’єр-міністра Миколи Азарова, в якому йшлося про стан бюджетного забезпечення та казначейського обслуговування місцевих бюджетів на кінець 2012 року. Під цим документом підписався й міський голова стотисячного Кам’янця-Подільського Михайло Сімашкевич (на знімку).
— Які ж проблеми бюджету наразі є в територіальної громади? — запитую у голови.
— Є дві найнагальніші. Перша — вчасна оплата за спожиті енергоносії бюджетними установами міста та недопущення заборгованості на кінець року. Вона виникла у зв’язку з тим, що під час формування бюджету на енергоносії було передбачено лише 50 відсотків від потреби, додаткової дотації з держбюджету на оплату енергоносіїв місто не отримало, а власних надходжень не вистачає. На оплату додатково необхідно 11 212,6 тисячі гривень. Другий камінь спотикання — відшкодування різниці в тарифах за надані послуги з централізованого теплопостачання, водопостачання та водовідведення, які надаються комунальним підприємством «Міськтепловоденергія». Різниця виникла у зв’язку з невідповідністю фактичної вартості послуг теплової енергії та фактично затверджених тарифів. Нині вона становить 65 639,0 тисячі гривень. 
— Чи є блокування платежів у казначействі?
— Оскільки при виконанні державного і місцевого бюджетів казначейське обслуговування забезпечується на основі ведення єдиного казначейського рахунку, то останнім часом через недостатню кількість фінансового ресурсу справді існує проблема зі здійсненням платежів за взятими бюджетними зобов’язаннями. Міська влада цьогоріч самостійно вже зверталася і до Міністерства фінансів, і до Асоціації міст України. Видатки по захищених статтях міського бюджету (заробітна плата, оплата енергоносіїв, медикаментів, харчування) здійснюються першочергово та вчасно.
— Які саме важливі перерахунки влада міста не може здійснити?
— Невчасно фінансується житлово-комунальна сфера міста. Останнім часом майже не проводиться фінансування по спеціальному фонду міста, зокрема, бюджету розвитку, а це — капітальні видатки (реконструкція, капітальні ремонти, придбання обладнання тощо).
— Установи бюджетної сфери скаржаться, що їм «ріжуть» оплату періодики на 2013 рік, зокрема, головного офіційного вісника країни «Голос України».
— За даними казначейської служби міста, частину платежів проведено, інші зареєстровані обіцяють провести в терміни, визначені для передплати.
— Як досягти порозуміння між вищою та місцевими гілками влади в бюджетотворенні?
— В АМУ ухвалили рішення щодо проекту бюджету на 2013 рік, який має бути погоджений із всеукраїнськими асоціаціями місцевого самоврядування. Присутній на засіданні голова парламентського Комітету з питань бюджету Віктор Баранов пообіцяв, що тільки-но відповідний законопроект надійде на розгляд комітету, до його розгляду буде запрошено представників місцевого самоврядування.
Факт
На середину листопада по спеціальному фонду не було проведено платежів на суму 3 072,8 тисячі гривень, цифра й нині не вельми змінилася.