Реформа в органах внутрішніх справ успішно запроваджується. На базі ГУМВС України у Львівській області пілотний проект уже діє декілька місяців. Тут до правоохоронців прикута особлива увага громади. Отримані результати свідчать: повернути довіру людей до міліціонерів досить реально. Про це днями в столиці під час робочої наради у МВС поінформував керівник Харківської правозахисної групи, голова Експертної ради при МВС України Євген Захаров.

«Обласного начальника обирали публічно. При головному управлінні МВС створили наглядову раду з громадських активістів. У рамках Львівського експерименту ще багато роботи, але є вже й конкретні результати, які стосуються прав затриманих. Все розроблено для боротьби з катуваннями в правоохоронних органах», — повідомив він.

Євген Захаров розповів також про експеримент у Хмельницькому, рішення про проведення якого було затверджене Кабінетом Міністрів України в жовтні цього року. Нагадаємо, що підрозділи патрульно-постової служби міліції громадської безпеки та Державної автомобільної інспекції МВС у місті об’єднали в єдину патрульну службу. Нововведення передбачає, що на вулицях більше не буде інспекторів. Замість них з’являться «універсальні» поліцейські — вони матимуть функції звичайних патрульних та стежитимуть за дорожньою безпекою.

«Стартувала реформа з підготовки та організаційної роботи 1 листопада. Створено робочу групу в складі працівників обласного управління внутрішніх справ та Хмельницького МВ УМВС. Також розроблено маршрути і графіки роботи спільних нарядів. Здійснюються заходи щодо матеріально-технічного забезпечення новостворених нарядів. Наразі проводиться навчання працівників ДПС, патрульної служби та оперативних чергових, —- поінформував голова Експертної ради при МВС.

Також правозахисник повідомив, що основне завдання, яке стоїть перед владою,  відповісти на запитання: «Чого хоче український народ від реформування міліції?» Саме тому соціологами за підтримки Європейського Союзу проведено опитування. Про його результати розповів під час робочої наради директор ГО «Харківський інститут соціальних досліджень» Денис Кобзін. Зокрема, він зазначив, що дослідження показали: опитані громадяни та вартові порядку готові до реформування ОВС. «За» віддали свої голоси 88 відсотків громадян та понад 90 відсотків працівників міліції. Крім того, понад 80 відсотків українців підтримують створення місцевої міліції», — пояснив він.

Водночас, за його словами, 40 відсотків опитаних готові допомогти працівнику міліції затримати зловмисника, а 29 — хочуть вийти разом із ним на патрулювання вулиць. Також він зазначив, що самі правоохоронці акцентують увагу на таких негативних моментах: незадовільні умови праці, грошове забезпечення, нестача екіпірування.

До кінця року стратегія реформування МВС передбачає також скорочення працівників відомства. Однак про конкретні цифри в документі не йдеться. Щоправда, там прописано довести число міліціонерів до європейських норм. Наразі в структурах міністерства працює 261 тисяча осіб, а це в розрахунку на 100 тисяч населення майже в півтора разу вище за середні показники в Європі. За останньою інформацією радника міністра МВС Зоряна Шкіряка, з лав міліції уже звільнено понад 20 тисяч правоохоронців. Із них понад 4 тисячі — ті, хто порушив присягу і не відповідає «канонам» працівника правоохоронних органів.

У свою чергу в силовому відомстві відзначають чималий спротив запропонованим змінам. Утім, кадрових чисток не уникнути. «В будь-якому разі є закон про очищення влади. Відбувається люстрація. Низка керівників, які потрапляють під дію цього закону, вже звільнилися. Частина ще буде звільнена, тому що протягом листопада-грудня центральний апарат Міністерства внутрішніх справ має бути переглянутий, — зазначила «Голосу України» начальник зв’язків із громадськістю МВС України Лариса Волкова.

Вл. інф.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

 «Чистка» міліції у Чернігові

Чернігів, 7-ІІІ. Чистка міліції дала по місту найпозитивніші результати. У результаті чистки з командного складу міліції вичищено 25%, з яких частина виявилася колишніми офіцерами й приставами, а решту викрито в пияцтві та релігійних забобонах. Із рядового складу міліції вичищено 10%».

З газети «Комуніст» , №52 (946) за 8 березня 1923 року.