На сьогодні Прикарпаття тримається в лідерах за кількістю поданих проектів та обсягом залучених коштів на реалізацію проектів-переможців Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Лише за підсумками 2011 року (зареєстровано 43 проекти) Івано-Франківщина посіла почесне третє місце за кількістю проектів-переможців, а на їх реалізацію з державного бюджету вдалося залучити найбільшу суму серед усіх областей-учасниць — майже 2,6 мільйона гривень.

Про таку активність міських та сільських громад краю йшлося на інформаційно-методичному семінарі щодо перспектив та особливостей проведення конкурсу вже 2013 року, який нещодавно відбувся в Івано-Франківській обласній раді, за участю представниці дирекції Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування Василини  Ісакової.

Звертаючись до присутніх на семінарі представників органів місцевого самоврядування області, В. Ісакова зауважила, що згаданий конкурс охоплює практично всі можливі сфери життя місцевих громад. Проте у 2013 році його організатори основний наголос робитимуть на інноваційності, що насамперед обумовлено намаганням акцентувати першочергову увагу на розвитку територій та місцевих громад.

На практичній значущості участі органів місцевого самоврядування у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм наголосив й екс-голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич. Він заохочував присутніх на семінарі представників органів місцевого самоврядування до активного написання проектів. Та навів приклад позитивного досвіду Івано-Франківської обласної ради, яка спільно з Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу розробила проект «Створення Дністровського інженерно-екологічного полігона для розробки протипаводкових заходів та підвищення екологічної безпеки території Івано-Франківської області», залучивши для його реалізації у селі Маріямпіль Галицького району 833,5 тисячі гривень, із них — 383,5 тисячі — кошти державного бюджету.

Також екс-голова обласної ради коротко поінформував про практику та особливості проведення обласних конкурсів (запроваджені Івано-Франківською радою у 2010 році, в яких за цей період взяло участь 114 місцевих громад), проектів та програм розвитку місцевого самоврядування, а також про нові конкурси «Краща етнокультурна громада», «Краща спортивна громада» та «Громада кращого довкілля». Їх переможців уже незабаром визначить фахова конкурсна комісія.

— Ми стимулюємо громади до ініціативи, а це, у свою чергу, дає їм можливість залучити додаткові й такі необхідні кошти для розв’язання найбільш гострих місцевих проблем, — зауважив Олександр Сич.

Практичним досвідом щодо написання та реалізації проектів поділились представники Городенківської, Снятинської, Тисменицької районних рад, голови Рашківської сільської ради Городенківського району, Ганнусівської та Старолисецької сільських рад Тисменицького району. Загалом кошти надійшли із державного бюджету 11 переможцям від Івано-Франківської області за результатами їх успішної участі у конкурсі 2011 року.

 

Івано-Франківська область.

Інфографіка Олексія КУСТОВСЬКОГО.

Лідери за кількістю поданих проектів та обсягом залучених коштів на реалізацію проектів-переможців Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування.