Рішення контрольно-дисциплінарної інстанції УЄФА дискваліфікувати Луїса Адріано на один матч і засудити до одного дня громадських футбольних робіт є не таким суворим, як того очікували. Поки не надано офіційних коментарів, чому рішення щодо донецького гравця від 27 листопада виявилося саме таким, однією з неофіційних версій є відсутність аналогів подібного порушення у минулому.

Нагадаємо, 21 листопада проти гравця донецького «Шахтаря» було заведено дисциплінарну справу у зв’язку з порушенням 5 статті дисциплінарного статуту («Принципи поведінки») під час матчу групового етапу Ліги чемпіонів УЄФА з «Нордшелландом» у Копенгагені (Данія).

Отже, за рішенням УЄФА бразильський нападник пропустить поєдинок у шостому груповому етапі проти «Ювентуса», який відбудеться наступного тижня у Донецьку. Щодо громадських робіт, то йдеться про нову практику покарання контрольно-дисциплінарної інстанції Союзу європейських футбольних асоціацій, яка була вперше застосована 2007 року до тодішнього півоборонця «Баварії» (Мюнхен) Марка ван Боммеля за непристойний жест у бік вболівальників мадридського «Реала» під час поєдинку між цими командами. Згадану санкцію, яка передбачає виховну норму для порушника і освітній вплив на молоде футбольне покоління, було остаточно затверджено контрольно-дисциплінарною комісією УЄФА як форму покарання 2008 року. Відтоді вона була частиною вироку лише щодо гравця англійського «Манчестер Юнайтед» Вейна Руні — за червону картку, яку він отримав у матчі відбірного етапу Євро-2012 між Англією та Чорногорією у жовтні 2011 року у Подгориці. Проте у випадку з Руні цю санкцію досі не застосовано — англійська зірка ще не отримала чітких інструкцій щодо свого покарання від УЄФА.

Де, коли і які саме громадські футбольні роботи виконуватиме донецький нападник, визначить контрольно-дисциплінарний орган УЄФА. Це може бути участь в одному із заходів кампанії соціальної відповідальності УЄФА «RESPECT» або популяризація фейр-плей у рамках чемпіонату Європи серед молоді до 17 або до 19 років, як у випадку з Марком ван Боммелем 2007-го. Є велика ймовірність того, що Адріано виконає їх в Україні. Неодмінно це буде робота з юними футболістами, яка складатиметься з двох частин: практичної і теоретичної. Протягом першої гравець «Шахтаря», швидше за все, проведе тренування, а потім він роз’яснюватиме принципи чесної гри, зокрема розповість, чому він відбуває це покарання і про свою вину у конкретному випадку з «Нордшелландом» у Копенгагені. У такий спосіб УЄФА вчить поважати засади фейр-плей як покараного, так і молодих футболістів.

Ще до початку слухання справи Адріано у ФК «Шахтар» публічно заявили про те, що готові прийняти будь-яке рішення органу УЄФА щодо свого підопічного. «Ми принесли свої вибачення і висловили глибоке розчарування у зв’язку з інцидентом, який стався під час матчу Ліги чемпіонів з «Нордшелландом» 20 листопада. Донецький «Шахтар» переконаний, що принципи чесної гри є фундаментальною частиною футболу. Наші футболісти чудово розуміють, що вони є прикладом для молодих уболівальників «Шахтаря» і для всієї футбольної громадськості. Тому подібні дії з їхнього боку неприпустимі», — йдеться у поширеній клубом заяві.

 

Ньон, Швейцарія.