На чергове засідання Підготовчої депутатської групи прийшли майже всі делеговані до її складу представники політичних сил, котрі пройшли до нового парламенту, в тому числі й опозиційні. Партія регіонів замість Миколи Азарова делегувала до складу підготовчої групи іншого депутата — Володимира Демидка. Голова підготовчої групи Голова Верховної Ради нинішнього скликання Володимир Литвин на початку зібрання зауважив, що є багато технічно-організаційної роботи, яку має виконати підготовча група. Зокрема, потрібно привести у належний стан сесійну залу, визначитися з розсадкою депутатів, написати кожному обранцю листа, запросивши ознайомитися зі своїм новим робочим місцем і системою голосування, вирішити питання розселення. Адже майже 2/3 складу нового парламенту — це новообрані депутати.
В. Литвин запропонував одразу проголосувати за дату врочистого засідання з нагоди відкриття Верховної Ради сьомого скликання — 12 грудня. Однак опозиція продовжувала наполягати, щоб спочатку визначитися із рішенням щодо персонального голосування депутатів у новому парламенті, а вже потім вирішувати решту питань.
Руслан Кошулинський («Свобода») заявив, що «опозиція залишається на своїх принципових позиціях». Представники опозиційних партій — «Батьківщини», «Свободи» та «Удару» — запропонували проект постанови Верховної Ради про забезпечення виконання вимог статті 84 Конституції України щодо особистого голосування: впровадити спеціалізований технічний комплекс — систему «Рада-3», який передбачає реєстрацію та голосування депутатів винятково за допомогою сенсорної клавіші, а парламентському апарату підготувати систему «Рада-3» до використання. Цей проект постанови підписали Микола Мартиненко (від нинішньої фракції «НУ—НС»), Андрій Кожем’якін (від «БЮТ-«Батьківщина»), Олександр Бондар (від «Свободи»), Ірина Геращенко (від «Удару»). «Ми вважаємо, що жодних технічних проблем із введенням системи «Рада-3» немає. Є лише політичні питання», — сказав Р. Кошулинський.
А Валентин Матвєєв (КПУ) запевнив, що ні в кого із представників політичних сил, обраних до нового парламенту, немає заперечень щодо виконання вимог Конституції та Регламенту стосовно персонального голосування депутатів. Але, за його словами, спочатку Підготовчій депутатській групі необхідно вирішити організаційні питання, підготувати врочисте та перше пленарні засідання нового парламенту, а представникам робочої групи треба спочатку ознайомитися з проектом рішення. 
Коли Володимир Литвин запропонував визначитися і прийняти рішення стосовно дати проведення врочистого і першого пленарних засідань, Андрій Кожем’якін від трьох опозиційних політичних сил став вимагати оголосити перерву в засіданні підготовчої групи, щоб представники інших політсил змогли визначитися щодо запропонованого проекту постанови.
Натомість Володимир Литвин виступив із власними ініціативами задля компромісу між політичними силами. Якщо проект постанови щодо персонального голосування підготовлено і підписано народними депутатами, нехай його офіційно вносять до парламенту, щоб із ним могли ознайомитися депутати, сказав В. Литвин. А також запропонував додати до проекту постанови такі пункти: що депутати можуть голосувати «за», «проти» й «утримався», а також, що не допускається блокування роботи парламенту. В. Литвин також зініціював таку новацію: додати до тексту присяги парламентарія ще одне положення: депутат зобов’язується особисто голосувати, і щоб кожен обранець підписався під цим.
Опозиція не відступала: представники «Свободи» невтомно повторювали, що некоректно говорити про дату проведення першого пленарного засідання нового парламенту, поки представники політичних сил не визначаться щодо проекту постанови про персональне голосування. Однак В. Литвин таки поставив на голосування членів підготовчої групи рішення про дату першого пленарного засідання нового парламенту — 12 грудня о 10-й годині. Представники опозиції на знак протесту залишили залу нарад, на засіданні Підготовчої депутатської групи залишилися лише представники Партії регіонів, КПУ та мажоритарників і 16 голосами проголосували за дату проведення першого пленарного засідання нового парламенту. Члени депутатської групи також визначилися з підгрупами, які працюватимуть в її складі.
Наступне засідання Підготовчої депутатської групи призначено на понеділок, 3 грудня о 16-й годині. Однак опозиція не збирається відступати і заявляє: якщо не приймуть рішення про персональне голосування у новій Раді, то протистоятиме «морально і фізично».
Після завершення засідання Підготовчої депутатської групи представник Президента у парламенті Юрій Мірошниченко в коментарі «Голосу України» назвав пропозицію 
В. Литвина про зобов’язання персонального голосування під час складання присяги народними депутатами як один із варіантів розв’язання проблеми. 
Ю. Мірошниченко зазначив, що це може бути лише як додаткове зобов’язання, адже текст присяги народного депутата визначено  Конституцією. «Але якщо буде добра воля депутатів підписати ще додаткові зобов’язання, і це має добровільно зробити кожен депутат, може, це і розв’яже проблему із персональним голосуванням», — вважає політик.
Андрій Мохник («Свобода») в коментарі «Голосу України» заявив: якщо постанову про персональне голосування депутатів не буде прийнято, «Свобода» готова до будь-яких методів боротьби. «Наша позиція — домогтися персонального голосування всіма законними засобами, — сказав новообраний депутат. — Якщо постанову про персональне голосування не буде прийнято, ми маємо намір морально і фізично перешкоджати голосуванню інших депутатів».
Лідер фракції Партії регіонів у нинішньому парламенті Олександр Єфремов на брифінгу дощенту розкритикував ультимативну тактику опозиції, зауваживши: щоб зареєструвати парламентську постанову, для цього є відпрацьована Регламентом і законами відповідна процедура. А Підготовча депутатська група має займатися організаційними питаннями. 
О. Єфремов повідомив, що у складі підготовчої групи вирішено створити підгрупу з опрацювання рішення щодо персонального голосування і представникам опозиції запропоновано очолити її. І ця підгрупа має підготувати проект рішення, яке буде винесено на голосування сесійної зали.
О. Єфремов наголосив: якщо пропозиції про персональне голосування лунатимуть у форматі ультиматумів, то регіонали не підтримають таке рішення. «Сама ідея приймається, ні в кого не викликає сумнівів, питання лише в тім, як реалізувати цю ідею, — сказав парламентарій. — Якщо буде написано розумний проект постанови, який забезпечить форму виконання цього рішення в залі, то проголосують усі».
Лідер регіоналів також розповів, що на сьогодні 223 новообрані народні депутати подали заяви про входження до фракції Партії регіонів у новому парламенті. О. Єфремов не виключає силового варіанта розвитку подій у новому парламенті. Але застерігає: під час  прийняття важливих державних рішень, скажімо, таких, як держбюджет, блокування депутатів означатиме блокування зростання зарплат і пенсій для людей. Водночас 
О. Єфремов не виключив: якщо уряд до кінця цього тижня внесе до парламенту проект держбюджету-2013, то цей документ може бути розглянутий наступного тижня ще нинішнім складом парламенту.
Кандидатом на посаду Голови Верховної Ради в наступному парламенті може бути людина необов’язково від Партії регіонів, заявив О. Єфремов. «Якщо ця кандидатура буде прийнятна і вона влаштує всіх, то нас у даному питанні не цікавить політична приналежність, але логічно було б, щоб ми, як партія, яка отримала найбільшу кількість голосів у Верховній Раді, пропонували б свою кандидатуру на посаду глави», — сказав він. Серед кандидатів на посаду керівника нового парламенту називають ім’я чинного глави Володимира Литвина. 
 
ДОСЛІВНО
 
Олександр Єфремов: 
 
«У Володимира Михайловича, як і в інших кандидатів на цю посаду, є шанс бути обраним главою. Але це визначатиме нова Верховна Рада».
 
Володимир Демидко, Володимир Литвин, Олександр Лавринович.
 
Валерій Карпунцов, Руслан Кошулинський, Андрій Мохник.
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
 
Інші фото з цієї події  шукайте у  фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.