Таку думку під час прес-конференції висловив народний депутат від «БЮТ-«Батьківщина» Юрій Ганущак.
Народний обранець упевнений, що сам референдум стосовно змін до Конституції, заради якої ухвалювався закон, не матиме перспективи. «В мене є великий сумнів, що референдум дасть позитивний результат, тому що результати останніх виборів показали: народ набагато розумніший від тих, хто намагається ним маніпулювати».
На думку голови правління Центру політико-правових реформ Ігоря Коліушка, закон про референдум суперечить низці норм і положень Конституції та доктринальним положенням правової науки.
За його словами, процедура виписана так, що ніхто, крім влади, не зможе організувати референдум. Політичні партії та громадськість відсторонені від формування комісій із проведення референдуму.
 
ТИМ ЧАСОМ
 
В інтерв’ю «Голосу України» народний депутат від Партії регіонів Володимир Олійник заявив, що жодне положення Закону «Про всеукраїнський референдум» не суперечить Конституції. У ній прописано правила щодо її змін, але нічого не сказано про право народу приймати новий Основний Закон.
У законі про референдум, за його словами, передбачена можливість винесення на волевиявлення нової Конституції, прийняття важливих законів для держави або їх скасування тощо. До речі, в Основному Законі є чітке обмеження питань, які не можуть бути винесені на референдум. Це бюджет, податки, амністія тощо.
З одного боку, каже він, опозиція критикує цей закон, з другого — каже, що нарешті ним скористається і скасує статтю 365 Кримінального кодексу, за якою засуджена Юлія Тимошенко.
Єдиний механізм вирішення того, чи відповідає цей закон Конституції, — це рішення КСУ. «Я вважаю, що опозиція повинна цим скористатися. Але перспектив отримати позитивне рішення в КСУ в них немає, бо відсутні серйозні аргументи», — сказав парламентарій.
Він нагадав, що КСУ в 2005 році прийняв рішення, згідно з яким результати виборів і референдуму є обов’язковими для виконання.
Сергій ОЛЕКСАНДРІВ.