На передньому плані портрета українського безробіття чітко видно лише два обличчя — жіноче і молодіжне. А ось третє — сільське, яке українські можновладці донедавна сором’язливо замовчували, ніби розмите в тумані. Утім, деякі з них навіть боролися з ним. Найбільших успіхів на ниві його подолання досяг попередній уряд. Завдяки ініційованому Закону України «Про внесення змін до деяких Законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення» від 25.12.2008 р., голосами народних обранців та розчерком президентського пера, упродовж одного дня (закон набрав чинності 13.01.2009 р.) він одразу «працевлаштував» кілька мільйонів безробітних українських селян. Відповідно до статті 8-ї цього «крутого документа», «працюючими», за велінням урядової палички, стали всі члени особистих селянських господарств, оскільки вони є особами, «...які забезпечують себе роботою самостійно і відповідно до Закону України «Про зайнятість населення» належать до зайнятого населення за умови, що робота в цьому господарстві для них є основною». Було б смішно, якби не було так сумно.
Це — правда. За два останні роки у сільській місцевості регіону збудовано більше виробничих об’єктів, ніж за всі роки незалежності. Завдяки мільйонним інвестиціям, які щедрим дощем впали на Сумщину, тільки нинішнього року у регіоні до ладу стало кілька хлібоприймальних пунктів, овочесховищ, доїльних цехів, де відкрито декілька сотень нових робочих місць. Чимало зусиль нинішні очільники докладають для відновлення соціальної сфери на селі: зводять водогони, займаються вуличним освітленням, відновлюють дороги з твердим покриттям... Переміни є. Та навряд чи область, навіть за великого бажання, спроможна самотужки розгребти пласт проблем, які накопичувалися на селі два десятиріччя поспіль. Саме про назрілі негаразди, які, по суті, відкидають назад село, та можливі шляхи їхнього розв’язання і йдеться у цьому матеріалі.
Директор Сумського обласного Центру зайнятості Володимир Підлісний:
На відміну від попередників, нинішня влада на Сумщині не тільки не приховує проблеми сільського безробіття, а й намагається кардинально змінити ситуацію на краще, прагне якомога швидше вивести село із стагнації
Ні млинка, ні ставка, ні вишневого садка
У службі зайнятості одного зі «столичних» районів — Білопільського, розташованого за 30 кілометрів від обласного центру, питома вага сільських безробітних нині коливається у межах 32—40 відсотків. Це, звісно, без «латифундистів» — власників та членів особистих селянських господарств.
Обвал сільського безробіття припав тут на початок минулого десятиріччя, коли в районі один за одним почали зупинятися тутешні переробні підприємства: два цукрозаводи — Жовтневий і Куянівський та Улянівський і Жовтневий консервні. Невдовзі за ними опустіли ще два машинобудівні, а також цегельний, на яких загалом працювало переважно сільське населення. А відтак, у 2009 році в районному центрі зайнятості на обліку перебувало майже півтори тисячі працездатних селян. Це, зважте, без урахування селян, «ощасливлених» на животіння урядом Ю. Тимошенко.
Зрештою, «благополуччя» і «розкошування» членів особистих селянських господарств — це окрема тема, яку «Голос України» має намір висвітлити на своїх шпальтах найближчим часом. Адже складається враження, що наші «ранимі» можновладці і законодавці сповідують свій закон: як з очей, так і з думки. Тож, на всяк випадок, нагадаємо їм, щоб їхня забудькуватість, бува, не переросла у хронічний склероз.
— Останні рік-півтора ситуація дещо повернула на краще, — зізнається керівник Білопільської районної служби зайнятості Ірина Дегтяр. — Зусиллями обласного керівництва торік відновила роботу цукроварня у селищі Жовтневому, де в сезон цукроваріння зайнято близько семисот осіб.
Співрозмовниця з гордістю розповіла, що нинішнього року понад сотня з них навчалися в їхньому центрі.
— Наша служба зайнятості, немов добра фея для всього району: у важку хвилину завжди підтримає, допоможе, розрадить, — стверджує голова Куянівської сільради Олексій Павленко. — Донедавна, коли працювали завод та потужний радгосп, соціальна сфера розвивалась у нас ударними темпами: звели клуб — кращий за районний Будинок культури, школу на 600 місць, сільську лікарню... За наявності роботи і забезпечення змістовним дозвіллям на території сільради проживало понад дві тисячі осіб, нині залишилася заледве половина. А кількість учнів у школі зменшилась уп’ятеро. Навіть не знаю, як ми виживали б без підтримки центру. Либонь, вже давно по вуха ходили б у бур’янах. Адже лише на громадські роботи з благоустрою села ця служба щороку виділяє кілька десятків тисяч гривень, за які працевлаштовуємо десяток і більше сільських безробітних.
Як кажуть, з пісні слів не викинеш. За три попередні роки, приміром, завдяки районному центру зайнятості відкрили власну виробничу справу близько півсотні колишніх безробітних тутешньої сільської глибинки. Одним з перших могіканів, якому допомогли спочатку зіп’ястися, а потім міцно стати на ноги — власник фермерського господарства «Спас-2007» Олексій Авраменко. П’ять років тому починав з чистого аркуша, а тепер у нього 450 гектарів орної землі, свиноферма на 100 голів, невеликий машинно-тракторний парк. Нинішньої осені продав державі 94 тонни гречки, 80 тонн продовольчої пшениці та 200 тонн жита 2-го класу.
— Без допомоги служби зайнятості навряд чи здолав би всі перепони, які стоять на шляху вітчизняного фермерства. Великим компаніям та агрохолдингам — всюди зелена вулиця: пільги на пільгах. Їх можновладці пригощають і частують, мов найближчу рідню, зате фермерів — упритул не бачать. Взяти хоча б оптову ціну, за якою держава збуває нам дизпаливо — 9,9 гривні за літр. Хоч на стінку лізь від такої благодійності. На автозаправках і то дешевше. Дякувати Богові, хоч служба зайнятості не вважає нас за пасинків. Інакше українському фермерству взагалі був би повний «кирдик». Саме служба спочатку вивчила, а потім делегували до мене дотаційних механізаторів, які нині стали незамінними для господарства. Окрім цього, щоліта направляє жнивної пори ще майже півтора десятка різноробочих...
Бізнес виказує розуміння
У Сумському районі, який межує з обласним центром, і села пустіють повільніше, і безробіття значно менше. Цього року воно зменшилось на 25 відсотків, а порівняно з 2009-м — вдвічі. За словами директора Сумського центру зайнятості Сергія Чикалова, нинішній ринок праці засвідчує поліпшення економічного стану місцевих сільгосппідприємств. Здебільшого фінансово зміцнили їх дорідні врожаї останніх двох років. Тож чимало з них — «Гарант», «За мир», «Хлібодар», «Мрія» та інші — повністю відмовилися від банківських кредитів під убивчі відсотки і віднині забезпечують виробничі процеси власним капіталом. Значно поліпшили економічні показники також завдяки зупиненню спаду тваринницької галузі в районі. На переконання мого візаві, цьому сприяли дотаційні заходи уряду, спрямовані на підтримку цієї галузі.
— Не залишаються осторонь проблеми безробіття і працедавці, — констатує Сергій Чикалов. — Місцеві господарства, керівники холдингів, особливо останні, почали нарешті розуміти: село — усьому голова. Тож нині не обмежуються лише вирощуванням і збиранням врожаїв, як це було раніше, а поступово акцентують свою увагу на спорудженні нових виробничих потужностей: зерно- і овочесховищ, зводять міні-переробні підприємства та інші потужності. Вони будують, а ми забезпечуємо їх робочою силою.
Справді, у районі нині забули про довготривале безробіття. Якщо раніше на роботу чекали по року й більше, то нині цей термін зменшився до двох, максимум — чотирьох місяців.
— Бізнес поспішає, — продовжував С. Чикалов, — якомога швидше реабілітувати себе перед селом за свою колишню неувагу. Насамперед — перед молоддю. Раніше, через безробіття, вона виїжджала із сіл де повзводно, а де поротно. Сільська молодь переважно окупувала робочі місця у потужних міських супермаркетах, освоювала професії на щойно зведених підприємствах, прагнула закріпитися на флагманах машинобудування і хімічної галузі, на сучасних цегельнях. За такої міграції за 5—6 років у сільську глибинку доводилося б завозити мігрантів з островів Малі та Балі. 
Ось тому підприємці дедалі більше зосереджують увагу на спорудженні підприємств з цілорічним виробничим циклом. Тож сільська молодь поволі починає повертатися обличчям до батьківської хати.
І першу скрипку в оркестрі, який ще тільки налаштовує тональність, грають працівники Сумського районного центру зайнятості, зосередивши увагу на організації професійного навчання майбутніх аграріїв. Причому з акцентом на найбільш конкурентоспроможні та затребувані спеціальності. Зокрема, у молодіжному середовищі знову стають звичними професії будівельника, механізатора, комбайнера, автомеханіка, електрика, електрозварника... Взятий курс приносить досить втішні результати.
Нині служба намагається навчати молодь однієї-двох суміжних професій, адже майстру на всі руки завжди легше знайти роботу. Не останню роль у цьому відіграють пересувні мобільні центри професійної орієнтації, кожен з яких оснащено DVD і двома плазмовими телевізорами. Виїзди на місце події з наочною агітацією — відеофільмами про професії, та спеціалістами, які дохідливо пояснюють слухачам всі плюси і мінуси тієї чи іншої спеціальності, та згідно з індивідуальними уподобаннями допомагають юнакові або дівчині зробити правильний життєвий вибір. Не забувають у районі також про інші пріоритети, зокрема, про організацію і створення дотаційних місць, на які у цьому році працевлаштовано 45 безробітних.
Завдяки зусиллям і підтримці обласної влади на чолі з Юрієм Чмирем дедалі більшої популярності серед сільського населення області, як альтернатива безробіттю, набувають сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи. У Сумському районі, приміром, їх уже налічується близько десятка. У кожному працює до 10 чоловік. Першими виробничі підрозділи створили у Басівці, Саду, Великій Чернеччині, Хотіні, Кровному.
— Процес зрушив з місця, — радіє С. Чикалов. — Якщо їхній приклад наслідують усі 32 сільради району, отримаємо близько чотирьохсот нових робочих місць на рівному місці. Ці виробничі новоутворення стануть серйозними конкурентами великотоварному виробництву.
Форпостам потрібна допомога держави
Хоча на обліку в Тростянецькому центрі зайнятості нині вчетверо менше безробітних, ніж чотири роки тому, ринок праці у районі вельми і вельми обмежений. Одна радість — різко зменшилися споживацькі настрої серед безробітних. «Нині, — розповідає заступник директора Людмила Кожушко, — люди розуміють: «халява» минулася. Для кожного справді зацікавленого у роботі наші двері відчинено настіж. Якщо ж візитер бажає лише «перекантуватися» від «труда праведного» та поплювати насіння на печі — таким вказуємо на двері. Тож сьогодні безробітних хитрунів у нашому районі можна на пальцях однієї руки полічити». Зрештою, тростянчанам, як і їхнім сусідам, також найбільше дошкуляє жіноче та молодіжне безробіття.
— У таких селах, як Боромля, з «козирним» «Маяком» на чолі з Василем Мельником жити ще можна, — стверджує співрозмовниця. — Господарство багатогалузеве з рослинницькою і тваринницькою галуззю, в якому цілий рік зайнята понад сотня працюючих. Тут охоче приймають на роботу і жінок, і молодь. Причому кількість робочих місць постійно зростає. Дбаючи про стабільність, керівництво «Маяка» ввело цього року в дію міні-комбікормовий цех, запустило деревообробне виробництво, сучасний доїльний цех. Як результат — з’явилися додатково десяток нових робочих місць.
— Василь Іванович розуміє, що без молодих кадрів у господарства немає перспектив, тому працевлаштовує молодь на найвідповідальніші ділянки виробництва. Одні спочатку набувають досвіду за наші кошти, інших безпосередньо фінансує господарство.
З перспективою на майбутнє працює також керівник Гребеніківської філії ПрАТ «Райз Максимко» Сергій Дрига (до речі, ще недавно сам значився у списку безробітних), де на польових роботах щорічно зайнято до двохсот чоловік. З року в рік набирається сили ПП «Печенізьке» на чолі з Тамарою Строжевою, яка, прийшовши до «розбитого корита», за 10 років вивела господарство в люди.
— Однак доводиться з прикрістю констатувати, що таких дбайливців-господарників, які тримають руку на пульсі життя і економіки, обмаль, — зітхає Людмила Кожушко. — Чимало з них живе одним днем.
Саме тому практично розлізлися по швах три заводи, швейна фабрика, деревообробний комбінат, на яких колись було зайнято до двох тисяч мешканців села. З тієї ж причини канули в Лету господарство-мільйонер «Гігант» з тієї ж Боромлі та десятки інших сільськогосподарських підприємств. А відтак тутешня районна служба зайнятості — чи не єдиний форпост боротьби з сільським безробіттям. На щастя, Тростянецький центр зайнятості, очолюваний Сергієм Деркачем, виявився на диво мобільним і боєздатним. 
Однак мушу зупинитися ще на одній проблемі, яка серйозно затягує українське село у трясовину безвиході. Свого часу держава буквально розпиналася про необхідність розвитку малого підприємництва, мовляв, це один з китів успішного розвитку економіки держави. Після цієї декларації малі підприємства в Тростянецькому районі почали зростати, мов гриби після літнього дощу.
— А нині зникають з такою ж швидкістю, — констатують працівники служби зайнятості.
— Чому?
— Пояснюють неспроможністю сплачувати вбивчі для малого бізнесу податки.
Отже, час на висновки. Усі мої співрозмовники зійшлися на одній думці: жодному регіону, хоча б яким він був потужним, самостійно, без участі держави, не здолати проблем сільського безробіття, які накопичились за роки незалежності. Для їх успішного розв’язання необхідно: зосередити зусилля на розвитку багатогалузевих сільськогосподарських підприємств, передбачити пільги для сільгоспвиробників, розробити програму відродження переробних підприємств, дати зелене світло розвитку сільськогосподарських кооперативів, по-справжньому взятися за відродження соціальної інфраструктури села.
І робити це треба якнайшвидше.
 
Сумська область.
Фото автора.
Довідково
Цього року громадська сфера району отримала від своєї «феї» понад 400 тисяч гривень. А ще служба фінансує підприємницьку діяльність фізичних осіб, створює і дотує робочі місця, допомагає випускникам навчальних закладів з працевлаштування на перше робоче місце.
Довідково
За якихось три роки рівень охоплення професійним навчанням зріс майже у чотири рази — з колишніх 6 до цьогорічних 22—25 відсотків, а рівень працевлаштування — на 50 відсотків.
Молодь, працевлаштована на перше робоче місце на ПрАТ «Хлібзавод «Залізничник».
Пересувний мобільний центр професійної орієнтації Сумського районного центру зайнятості знайомить майбутніх випускників однієї зі шкіл району з найзатребуванішими професіями на ринку праці регіону.
Громадські роботи в Печинській сільській раді.
ФАКТ
У цьому році, наприклад, у Тростянецькому центрі зайнятості пройшли навчання 213 безробітних, 90 відсотків з яких вже знайшли своє місце під сонцем. 
А з 58 випускників місцевого професійного ліцею тутешня служба зайнятості допомогла влаштуватися на перше робоче місце близько 40 особам, а десятеро, з новими корочками в кишені, подалися на заробітки у великі міста. 
Ще 30 осіб після підвищення кваліфікації за сприяння тієї ж таки служби знайшли роботу в Бєлгородській області.
З 2008 року і донині працюють у ТОВ АФ «Вікторія» тваринниками Ільютченко Людмила та Сидоренко Людмила.