Ірина Сех, новообраний депутат Верховної Ради від ВО «Свобода», підготувала законопроект, який повинен розширити повноваження місцевого самоврядування. Для впровадження цього експерименту Львівщина може стати своєрідним полігоном.
«Саме Львівська область була ініціатором різноманітних проектів щодо розширення прав місцевого самоврядування, — розповіла Ірина Сех. — Це програми мікропроектів, енергозбереження, це конкурс «Екологічно чистий населений пункт». Маючи невеликі фінансові ресурси, ми хоч і не розв’язали всіх проблем, але спонукали місцеві ради до активних дій».
Під час своєї депутатської діяльності в обласній раді Ірина Сех побачила, що можливий поступ. 
Вона вважає, що ті проекти, для яких не просто виділялися гроші з бюджету, а ще й до їх виконання долучалася місцева громада, найкраще впроваджувалися в життя.
Головне — запровадити механізми залучення місцевих громад до змін у суспільному житті. Цьому питанню було присвячено підписання угоди між новообраними народними депутатами від Львівщини та органами місцевого самоврядування.
Сторони домовилися об’єднати зусилля для вирішення питань соціально-економічного та культурного розвитку Львівської області; захисту і розвитку української мови як єдиної державної; посилення ролі органів місцевого самоврядування у здійсненні регіональної політики; створення виконавчих комітетів обласних і районних рад; зміцнення фінансової бази місцевого самоврядування для розв’язання проблемних питань територіальних громад області.
Львів.