Хоча ще донедавна уряд оптимістично рапортував про стабільне зростання ВВП, Прем’єр-міністр України Микола Азаров, виступаючи на ІX з’їзді Федерації роботодавців, спрогнозував за підсумками нинішнього року нульовий або негативний показник ВВП.

«Ми орієнтувалися на економічне зростання приблизно в 3,5%. Добре, якщо матимемо плюс після завершення року», — цитує главу уряду УНІАН. За словами М. Азарова, це пов’язано насамперед зі зміною цінової кон’юнктури на українські традиційні товари експорту та падінням попиту на них. Серед інших негативних причин падіння ВВП прем’єр назвав недоотримання аграріями в 2012 році близько 10 мільйонів тонн зерна.

«Погіршення світової кон’юнктури негативно відобразилося на економіці України, і подальший несприятливий розвиток подій може призвести до зупинки її зростання за підсумками 2012 року», — сказав М. Азаров.

Водночас уряд готує нові заходи для стабілізації економіки. Зокрема, як повідомив Прем’єр-міністр, Кабінет Міністрів розглядає можливість випуску з 1 січня 2013 року цінних паперів для залучення коштів, необхідних для повернення податку на додану вартість.

«Уряд зараз розглядає можливість чергового випуску цінних паперів. Вони все одно нам потрібні, оскільки в нас у країні немає повноцінного ринку цінних паперів, а це — перешкода для залучення «довгих» кредитів. Тому, скоріш за все, з 1 січня 2013 року таке рішення буде прийнято. Ми їх випустимо приблизно на таких само умовах, як і попередні», — зазначив глава уряду.

За прогнозом експертів, опублікованим на сайті Міністерства економічного розвитку та торгівлі, зростання реального ВВП України в 2012 році становитиме не більше 1%. А у 2013 році зростання ВВП очікується на рівні 2,9%. Держбюджет-2012 було розраховано з прогнозним показником зростання ВВП на рівні 3,9%. Судячи зі слів прем’єра, у проекті закону про держбюджет-2013 основні макроекономічні показники буде суттєво відкориговано і про зростання ВВП на рівні 4,5%, закладене урядом в попередньому варіанті законопроекту, доведеться лише мріяти.

Віце-прем’єр-міністр України — міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко, Прем’єр-міністр України Микола Азаров, голова Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ (зліва направо).

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.