Як розвивати територію, сільські голови Рівненської області вчились у Словацькій Республіці, зокрема, в селищі Кехнец Кошицького самоврядного краю.
Цей населений пункт унікальний не лише розвиненою соціальною інфраструктурою, а й тим, що сільському голові Йозефу Конколі за десять років удалося залучити майже мільярд євро інвестицій, створивши індустріальний парк. Відтак, нині тут працює дев’ятнадцять підприємств із дев’яти країн, які забезпечують роботою понад три тисячі працівників та поповнюють бюджет Республіки Словаччина на чотири мільйони євро щороку.
Утім, каже Йозеф Конколі, так було не завжди. 1990 року, коли його обрали сільським головою, в селищі проживало лише шістсот людей. Кожен третій був безробітним, а середня тривалість життя сягала 62 роки. Крім того, була висока захворюваність на рак, оскільки металургійний завод скидав у місцеву водойму неочищені стоки. Тож спершу в Кехнеці розв’язали проблему з питною водою (суд зобов’язав підприємство збудувати водогін та очисні споруди). Поступово вирішували й інші питання. Нині ж у селищі 1,2 тисячі жителів. Практично всі працевлаштовані. Тим часом середній вік зріс до 75 років. Є в селищі дитсадок, сільський центр з амфітеатром, конгрес-хол на 500 осіб для різноманітних урочистостей, спорткомплекс, футбольне поле з підігрівом, соціально-оздоровчий комплекс (нині добудовують його другу чергу: стаціонар на 126 ліжко-місць, з бораторією та операційними). У планах — будівництво Європейської інтегрованої школи.
— У Кехнец і надалі залучатимуть інвестиції, оскільки можливості технопарку використані тільки на третину, — ділиться планами Йозеф Конколі. — Загалом уся промислова зона — 332 гектари. Вона надзвичайно приваблива для розвитку бізнесу, оскільки тут є вся інфраструктура: електро- і газопостачання, водопровід, каналізація, телекомунікаційні мережі та дороги.
Рівне.