На Херсонщині виконавча влада «виживає» орган місцевого самоврядування з приміщення, яке фактично є його власністю. Донедавна виконавчий комітет ради Суворовського району Херсона займав кілька приміщень на другому і третьому поверхах будівлі на площі Свободи, ділячи приміщення так званого «Білого дому» з обласною радою та облдержадміністрацією. Однак штатна чисельність ОДА та облради постійно збільшувалась, і згодом кабінетів їм перестало вистачати. Тому «старші брати» дуже переконливо «попрохали» райраду вибратися з «Білого дому», запропонувавши їй офіс на проспекті Ушакова, 47, де раніше знаходився облвиконком. Але при цьому формальні підстави для зміни адреси в неї відсутні, та й грошей на оплату термінового переїзду не заклали ні в районний, ні в обласний чи міський бюджети.
— Управлінський апарат ради Суворовського району займає колишнє приміщення райкому КПРС, яке майже двадцять років тому указом тодішнього Президента України Леоніда Кравчука передавалося у власність районних органів місцевого самоврядування. Втім, протягом усіх минулих років приміщення чомусь не спромоглися взяти на баланс райради, і формально її статус власника нерухомості не підтверджено. Але пропозицію про переїзд ми прийняли тільки тому, що в будівлі на Ушакова, 47 облдержадміністрація запропонувала кращі побутові умови, відремонтований актовий зал для проведення сесій. Проте цього разу вимагатимемо закріплення прав на нерухомість офіційно — шляхом укладення з обласною радою договору про безстрокове безплатне використання майна з комунальної власності обласної громади, — коментує голова Суворовської районної ради Херсона Микола Дурницький. — Що ж до самого процесу переїзду, то прохатимемо допомоги спонсорів — зокрема, морський торговий порт уже пообіцяв надати вантажників.
Напередодні виборів у коридорах виконавчої влади Херсонщини уже вибухнув скандал, пов’язаний із намаганнями облдержадміністрації зайняти кабінет на першому поверсі «Білого дому», що був приймальнею одного з народних депутатів України. Тоді помічник парламентарія Олександр Юхненко просто замкнувся в кабінеті й відмовлявся пропускати будь-кого — жадані квадратні метри для ОДА звільнили тільки за допомогою викликаної міліції. У випадку з переселенням Суворовської райради Херсона без міліції вдалося обійтися, але тиск на орган місцевого самоврядування авторитету виконавчій владі не додав.
Херсон.
На знімку: вивіска райради ще залишається на стіні «Білого дому».
Фото автора.