На Житомирщині залишаються незібраними 20 тисяч гектарів качанистої
На полях Житомирщини досі можна побачити незібрану кукурудзу. Які версії насамперед спадають на думку? Перша — безгосподарність, друга — замало збиральної техніки, тож не впоралися, третя — надто дороге пальне, а в касі господарства, куди не прийшов грошовитий інвестор, вітер свище. Але, з’ясувалося, не все так просто.
Другі жнива ще тривають
Начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Микола Дідківський спростував думку, нібито збирання кукурудзи затягнули тільки економічно слабкі господарства. Він навів приклад одного з великих агрохолдингів, що орендує у країні десятки тисяч гектарів землі. Урожаї тут такі, що в часи колгоспів і не снилися. Техніка найсучасніша. Але її направили збирати качанисту в господарства, які з цим самі справитися не в змозі. На такій послузі, звичайно, підзаробили. Є в інвесторів і споруджений за останнім словом техніки зерносушильний комплекс — там доводиться до кондиції врожай, зібраний в інших господарствах. Теж свіжа копійка. А частина власної кукурудзи ще на полях. Версія керівників цього агроформування така: вони чекають морозів, щоб зекономити... газ. Річ у тім, що коли на термометрі мінус п’ять—десять градусів, холод «видавлює» воду з зерна, вологість на кілька відсотків падає.
— Якщо хтось, побачивши перед новим роком у полі кукурудзу з качанами, думає, що це просто безгосподарність, то він помиляється. Аграрії навчилися підходити до справи творчо. Зокрема, купують насіння з різними строками дозрівання — а це дає змогу маневрувати технікою. Не бачу проблеми в тому, що кукурудза з довшим вегетаційним періодом досі в полі. Головне — є що збирати. А це здебільшого найурожайніші ділянки.
Якщо качаниста морозів не боїться, то для соняшнику й осінні дощі вже проблема. Але фініш нарешті видно. Намолочено вже 73 тисячі тонн за середньої врожайності 17—18 центнерів з гектара. Є сподівання, що до грудня цю олійну культуру нарешті зберуть.
Ситуація з соєю викликає запитання. Це не тільки харчовий продукт і важливий компонент кормів, а й гарний попередник, бо збагачує ґрунт азотом. У ПСП «Сокільча» Попільнянського району, певне, тому й виходило у більш сприятливі роки навіть по сто центнерів пшениці з гектара, що сіяли її після сої. Такий приклад Микола Дідківський навів у відповідь на запитання, коли ж в умовах Житомирщини оптимальні строки збирання цієї багатої на білок культури. Іншими словами, вони давно минули. Із 65 тисяч гектарів зібрано близько 90 відсотків за урожайності понад 19 центнерів з гектара.
Що родитиме наступного року
Серед найпроблемніших культур — цукрові буряки. Цьогоріч площа під ними скоротилася. Але середня врожайність зросла, перевищивши 400 центнерів з гектара, тож валовий збір майже не змінився: півмільйона тонн.
Голова Романівської райдержадміністрації Олександр Чорноморець похвалився: господарство у селі Камінь отримало близько 700 центнерів коренів з гектара, обробляючи посіви за сучасною технологією, тобто без сапи, тож за цією культурою — перспектива.
Начальник облуправління агропромислового розвитку зберігає оптимізм, сподіваючись, що подальшого зниження не станеться.
А найменше хвилювань — щодо кукурудзи. Тенденція виразно прослідковується з таких цифр: 2010 року качаниста займала в області 75 тисяч гектарів, 2011-го — вже 125 тисяч, а нинішнього року — ще на 20 тисяч більше. Збуваються мрії Микити Хрущова про королеву полів. Вирощувати її на зерно почали і в тих поліських районах, де раніше цим не займалися.
— Поліські грунти нічим не гірші за ті, що в країнах Західної Європи. Треба тільки використовувати сучасні технології, — твердить Микола Дідківський.
Стрімко розширюються і площі під соєю. Озимий ріпак посіяний майже на 30 тисячах гектарів — це більше від минулорічного. Якщо є попит, є ціна, то й агітувати аграріїв, що вирощувати, немає сенсу.
Картопля натомість залишається улюбленою донькою селянських городів і пасербицею полів. 
Льон-довгунець на стадії старту: насіння за два роки одне з господарств Новоград-Волинського району розмножило, але далі, схоже, без Мішеля Терещенка, який очолює міжнародний проект «Льон-Десна», прориву не буде. Його предки навчили українців вирощувати цукрові буряки й варити цукор. Тепер Мішель Терещенко прагне повернути в Україну, передусім на Житомирщину, інтерес до вирощування льону. Причому інтерес, зрозуміло, матеріальний, який і рухає економіку в умовах ринку. А Франція, між іншим, світовий лідер у льонарстві.
 
Житомирська область.
ОКРЕМА ДУМКА
А от селянсько-фермерське господарство «Україна» Ружинського району буряків цього року взагалі не сіяло і наступного теж не збирається. Керівник Андрій Шокало такий підхід пояснив просто: на невеликих площах займатися цією культурою невигідно, бо нові технології впроваджувати надто затратно.
Фото Галини КВІТКИ.
 
Загалом в області із 145 тисяч гектарів посіяної на зерно кукурудзи зібрано майже 125 тисяч.