Нашим можновладцям іноземці радять на законодавчому рівні запровадити обов’язкове стажування для випускників аграрних ВНЗ
У нашого сільгоспвиробництва — дві біди. Перша — нестача кредитних ресурсів. Друга — брак в аграрному секторі кваліфікованих фахівців. Дослідження наших негараздів взявся фінансувати шведський уряд. 
Результати знайшли відображення у посібниках з рекомендаціями, які презентували нещодавно. Експерти, спираючись на іноземний досвід, дійшли висновку: коли сільгосппідприємство не в змозі знайти працівників з відповідним для виконання роботи набором навичок, то й продуктивність падає, що врешті-решт позначається на конкурентоспроможності галузі. Наша ж система аграрної освіти зосереджується здебільшого на теорії, а навчальні плани несуть на собі сильний відбиток ще радянських часів. 
Практичну підготовку майбутні фахівці, якщо й проходять, то переважно в університетських хазяйствах, на наявній там, нерідко — допотопній техніці, тоді як у реальному житті використовується набагато сучасніша.
Але навіть і випускники, котрі так здобували досвід роботи, далеко не завжди облаштовуються після закінчення ВНЗ на селі. Часто людина лише вступила у виш, а вже вчиться там з думкою неодмінно отримати другу — несільськогосподарську — освіту, або переконана, що після закінчення не працюватиме в АПК. До аграрних університетів нерідко йдуть, тому що не змогли вступити до інших, престижніших вузів. Промовистий факт: у рамках одного з опитувань студентів запитали: «Де б ви воліли працювати після випуску?». Так от: лише 25 % респондентів повідомили, що збираються жити на селі, 62% — у місті, а ще 13% — взагалі, у Києві. А на запитання «Що вплинуло на ваш вибір вступити до аграрного університету?» менше третини відповіли — «бажання працювати у сільському господарстві».
Відсутності намірів у випускників таких вишів їхати у глибинку розробники рекомендацій радять протиставити обов’язкове стажування студентів на селі — впродовж року, а то й півтора. Причому запровадити цю норму на законодавчому рівні. Подібний досвід існує у Німеччині та Італії, де навчання на робочому місці може становити 12 місяців, а у Франції — усі 18. Причому, потрібно зробити так, щоб український студент проходив стажування не у батька-фермера, а у реальній компанії. Бо ж нині часто буває: приїздить студент до себе у село, ставить печатку про проходження практики задля галочки. Гуляй — не хочу! Тоді як у багатьох країнах об’єднаної Європи стажування у родинному бізнесі не розглядається як підстава для отримання кваліфікаційного ступеня.
Тим часом, за кількістю студентів аграрних вишів ми ледь не попереду усієї планети. Виходить, держава, витрачаючи й чималі бюджетні гроші, «штампує» безліч спеціалістів, які завідомо не підуть працювати за фахом. 
Тож узаконене стажування й справді могло б зарадити. Абітурієнти, котрі не збираються реально працювати в АПК, заздалегідь знали б, що їх чекає тривала практика на селі, і подумали б, чи справді обирати аграрний вуз. Хоча й студентів, які не поспішають у глибинку, посилаючись на соціальні причини, також можна зрозуміти. Приміром, середньомісячна зарплата у сільській місцевості близько 2 тисяч гривень, тоді як у Києві — понад 4 тисячі. У Німеччині, скажімо, мінімальна зарплата для стажистів в агросекторі — 650 євро на місяць.
До речі, узаконеним довготривалим стажуванням можуть зі зиском для себе скористатися бізнес-структури. Вони матимуть час оцінити потенційних працівників, що скорочує операційні витрати на найм. Щоправда, тут треба й думати, аби запобігти зловживанням з боку самих компаній. У своїх рекомендаціях фахівці не радять запроваджувати стажування студентів більш як на 18 місяців, інакше працедавці прагнутимуть занадто інтенсивно використовувати це дешеве джерело робочої сили.
Галина КВІТКА, Валерій ДРУЖЕНКО.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.
 
ФАКТ
За даними ЮНЕСКО, у 2009 році у сільськогосподарські ВНЗ України вступило 120 тисяч студентів — порівняно з 40 тисячами у Польщі та майже 25 тисячами у Франції. 
ЩЕ ОДИН ДОСВІД
В Ірландії, щоб уникнути зловживань, фірма зі штатом 30 працівників може мати максимум трьох стажистів. А у великих компаніях їх кількість не повинна перевищувати 20% від усіх працівників. Але у будь-якому разі мегаструктурам не дозволяється експлуатувати більш як 200 стажистів.