Сумська область — одна з найбільш постраждалих областей України від голодомору. За статистикою, кількість жертв тут перевищила 50 тисяч осіб, та справжньої цифри не знає ніхто. Адже у ті страшні 1932—1933 роки смерть викосила безліч сіл і хуторів регіону. Так, лише у Пісківській сільраді Буринського району від голодної смерті загинуло дві третини із тодішніх 2140 мешканців. Абсолютна більшість померли з діагнозом «безбілковий набряк», тобто — від голоду.
Саме у Пісках, біля обласного Меморіалу жертвам голодомору відбувся один з найвелелюдніших мітингів-реквіємів в області. Після хвилини мовчання його учасники поклали квіти до меморіалу на знак світлої пам’яті жертв голодомору, визнаного у світі геноцидом українського народу.
У скорботний День Пам’яті в обласному центрі у сквері імені Тараса Шевченка зібралися сотні сумчан. Вони виклали зі свічок скорботний хрест як знак пам’яті про померлих і ненароджених унаслідок голодомору. Скорботні заходи в пам’ять про загиблих від голодомору у 1932—1933 роках пройшли по всій Сумщині.
 
Суми.