Учора на Чорноморському побережжі Одещини стартувало будівництво «LNG— термінала» на державному підприємстві «Морський торговельний порт «Південний». А в Києві було підписано угоди про створення консорціуму інвесторів національного проекту «LNG- термінал».

Урочистий старт реалізації національного проекту «LNG-термінал» в порту «Південний» дав під час відеоконференції Прем’єр-міністр України Микола Азаров (на знімку). Через відеозв’язок прем’єр дав команду здійснити зварювання першого стику газопроводу і заявив, що будівництво термінала є важливим реальним кроком до забезпечення енергетичної незалежності нашої держави.

«Сьогодні ми зробили перший реальний великий крок щодо забезпечення енергетичної незалежності України, — сказав М. Азаров після участі у відеоконференції. — Його значення важко переоцінити. Термінал буде здатен приймати такі обсяги газу, при яких ми станемо самостійними гравцями на енергетичному ринку». Прем’єр наголосив, що цей великий інвестиційний проект реалізується в умовах світової фінансової кризи. «Це ще раз свідчить про інвестиційну привабливість нашої країни і про довіру інвесторів до тієї політики, яку ми реалізуємо, до нашої держави», — зауважив прем’єр.

Двосторонні угоди про будівництво термінала підписано між Державним агентством із інвестицій та іноземними інвесторами.

Будівництво унікального газового термінала розділене на два етапи. Спочатку буде зведено плавучу частину — це своєрідне судно, яке перекачуватиме паливо, що прибуватиме в Україну танкерами-газовозами. На плавучій частині термінала проходитиме регазифікація, тобто перетворення зрідженого газу в газоподібний стан, і перекачування блакитного палива в газотранспортну систему України.

На другому етапі розпочнеться будівництво берегової частини газового термінала. Планується будівництво 65-кілометрового трубопровідного стику, який з’єднає порт «Південний» з ГТС України. Будівництво здійснюватиме ДК «Укртрансгаз». Україна вносить в будівництво свою частку. Але не в живих грошах, а у вигляді земельної ділянки, газопроводу, інфраструктури. Основне фінансування ляже на плечі приватних інвесторів, які об’єдналися в консорціум.

За словами міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка, загалом скраплений газ набагато дешевший, аніж трубопровідний, який зараз отримує Україна. А в перспективі зможемо через власний термінал поставляти газ навіть в інші країни. Серед імовірних постачальників зрідженого газу в порт «Південний» — держави каспійського регіону, країни Північної Африки і Перської затоки. Є також домовленість з урядом Туреччини, що через протоки Дарданелли і Босфор пропускатимуть щомісяця вісім танкерів-газовозів, ємністю 150 тисяч кубометрів кожен.

Заходи відбулися на виконання Указу Президента України «Про Національний план дій». Голова Держагентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів, котрий підписав угоду про будівництво термінала з української сторони, повідомив, що наступним кроком реалізації Національного проекту «LNG-термінал» стане будівництво морського підвідного каналу для прийому LNG-танкерів та реалізація заходів з доставки у порт «Південний» плавучої платформи з прийому та регазифікації зрідженого природного газу. Він також запропонував назвати 26 листопада Днем енергетичної незалежності України.

ПРОГНОЗ

* Запуск плавучої частини дозволить нашій країні заощадити два мільярди кубометрів газу

* Потужність одеського газового термінала становитиме 10 мільярдів кубометрів газу

* Вартість будівництва — 846 мільйонів євро.

Фото з сайту «Урядовий портал».