У Кам’янці-Подільському згас вічний вогонь у меморіальному сквері Танкістів. Раніше полум’я вдень та вночі виривалося з центру зірки, що символізує пам’ять по солдатів минулої війни, які визволяли місто від фашистських загарбників. Тепер на славу бракує газу, адже в Києві ліміти для комунальних підприємств урізали мало не втричі. Саме ця причина й стала вирішальною при відключенні блакитного палива для меморіальної зірки.

Щоправда, не всі містяни й раніше схвалювали таке увіковічення пам’яті загиблих, вважаючи його марнотратством. У минулі роки подібний прецедент уже мав місце, але ветерани обурилися й міська влада, попри скрутне становище в економіці країни, питання вирішила: вічний вогонь повернувся на місце.

Наразі невідомо чи робитимуть очільники міста зусилля в цьому напрямку. Їм і без того досить непросто нині забезпечувати теплом домівки кам’янчан. Населення рятує порівняно тепла погода, інакше б украй ощадне обігрівання житлового сектору вилилося б у всенародне замерзання. За інформацією теплопостачальників, існує заборгованість бюджетних установ, а населення винне за надані послуги майже п’ять мільйонів гривень. Сьогодні рівень оплати населенням становить 95 відсотків. Та найголовніше, що на державному рівні досі не вирішено проблему компенсації різниці в тарифах, а цей показник для стотисячного міста становить аж 60 мільйонів гривень. Проблема — всеукраїнська. На сьогодні з цього глухого кута не видно жодного виходу. І органам місцевого самоврядування вона не до снаги.

Щороку з настанням опалювального сезону в кожному населеному пункті України переживають справжній шок саме через оту злощасну тарифну різницю, яку міста нікому не боргують. Стрес у всіх — від очільників міста до простого громадянина. У результаті дедалі більше споживачів воліють встановлювати в своїх квартирах індивідуальне опалення. Але ж є категорія людей, яким не по кишені його обладнати.

Минулого тижня в Кам’янці-Подільському відбулася 35 позачергова сесія міської ради, на якій прийняли рішення виділити з бюджету два мільйони гривень для збільшення статутного капіталу комунального підприємства «Міськтепловоденергія». Гроші знадобляться для розрахунків за газ, запевняє адміністрація підприємства. Адже неодноразові звернення до керівництва держави з проханням повернути різницю в тарифах були безрезультатними.