Найбільше страждають молодь та іноземні громадяни. Принаймні такі дані днями в столиці озвучили під час круглого столу на тему: «Поверхневий огляд чи незаконний обшук — чи дотримується міліція закону?» експерти Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (УМДПЛ).

Протягом жовтня місяця вони моніторили міліцію на залізничних та автобусних станціях у понад 15 регіонах країни. Акцію організували в рамках проведення всеукраїнської кампанії «Міліція під контролем». Цей захід провели не випадково. Адже останнім часом вартові порядку дуже часто зловживають своїм службовим становищем і нехтують нормами законодавства, переконують активісти. Про це вже повідомляв і «Голос України» — в номері від 3.10.2012 року в матеріалі «Увага! Допоможіть знайти правоохоронців» розповідалося про особливості роботи вартових порядку на залізничній стації Дарниця.

— На жаль, результати цієї кампанії невтішні. Ми виявили багато проблем у роботі спеціалізованої міліції на транспорті. Одна з них — проведення так званого поверхневого огляду, — каже виконавчий директор Асоціації УМДПЛ Вадим Пивоваров. — Вартові порядку на платформі чи біля кас підходять до людей і наполегливо просять показати вміст їхньої сумки. Якщо особа відмовляється від цієї процедури, постові затримують її. Цю дію правоохоронці називають «поверхневим оглядом речей». Однак чим вона відрізняється від особистого огляду речей? Як ви знаєте, для цієї процедури потрібно виконати певні вимоги закону — огляд повинен проводитись в присутності двох понятих, і про це має бути складено відповідний протокол, про що чітко йдеться у статті 264 Кодексу про адміністративні правопорушення. А при так званому поверхневому огляді цього не роблять, оскільки така дія не регулюється законом, а згадана лише в Статуті патрульної служби.

За словами представника офісу омбудсмена Сергія Швеця, сьогодні терміново потрібно привести у відповідність до норм закону відомчі нормативно-правові акти, які регламентують обшук особи. «За допомогою Міністерства юстиції, яке реєструвало відповідні накази МВС, треба врегулювати колізії в законодавстві. Наразі маємо гру слів у різних документах — поверхневий огляд, огляд особи чи то особистий огляд — процедура ж проведення має бути визначена лише в законі», — сказав він.

Учасники кампанії спостерігали й інші порушення з боку міліціонерів: проведення необґрунтованих перевірок документів, некоректне ставлення до громадян і навіть застосування насилля. Принаймні такий випадок волонтери спостерігали на залізничному вокзалі Полтава-Південна. Коли вони вийшли на перон, то побачили, як міліціонер просто на платформі, не соромлячись пасажирів, б’є безхатченка — рукою по тулубу. Помітивши увагу активістів до цього інциденту, він відтягнув свою жертву в куток і продовжував завдавати ударів. Однак коли вартовий порядку побачив у руках молоді мобільний телефон, поспіхом пішов геть. Уже згодом у безхатченка волонтери поцікавилися, що стало причиною такого ставлення до нього з боку правоохоронця. «Я їв на пероні — за це він мене і «виховував», — відповів чоловік.

Результатом круглого столу став заклик до представників влади врегулювати колізії в законодавстві стосовно понять «поверхневий огляд», «особистий огляд». У свою чергу, чиновники МВС визнають існуючу проблему та готові посприяти громадськості у вирішенні цього питання. Такі заходи допомагають налагодженню діалогу міліції із громадськістю, зазначили в МВC.

Моніторинг міліції на залізничному вокзалі в  Тернополі.

Фото надане УМДПЛ.