Парламентські вибори в Україні відбулися демократично, і новообрана Верховна Рада є легітимною. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, виступаючи у четвер у Санкт-Петербурзі на засіданні Ради МПА СНД.
«Парламентські вибори в Україні, на думку спостерігачів, учасників виборів і виборців загалом, відбулися на прийнятному демократичному і організаційному рівні за широкої участі українських і міжнародних спостерігачів», — сказав він.
За словами керівника українського парламенту, незважаючи на достатню кількість порушень і критичних зауважень, що спостерігаються на будь-яких виборах, їх характер «не дає підстав не визнати обраний склад Верховної Ради повністю легітимним».
В. Литвин зауважив, що хоча оцінки офіційних делегацій від ОБСЄ, ПАРЄ і ПА НАТО мають критичний характер, вони не передбачають прямого невизнання результатів виборів. (Повністю виступ глави українського парламенту на засіданні Ради МПА СНД читайте в сьогоднішньому номері).
Поглиблювати україно-російську співпрацю в усіх сферах
У четвер Голова Верховної Ради Володимир Литвин в рамках офіційного візиту до Санкт-Петербурга (Російська Федерація) зустрівся з керівництвом Федеральних Зборів Російської Федерації.
Під час зустрічей з Головою Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації Сергієм Наришкіним та Головою Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації Валентиною Матвієнко Володимир Литвин подякував російській стороні за активну участь її представників у міжнародному спостереженні за виборами народних депутатів України.
Керівник українського парламенту також подякував російським колегам за плідну співпрацю під час роботи Верховної Ради України шостого скликання і висловив переконання, що її новий склад також буде налаштований на подальший розвиток стратегічного партнерства з Росією.
Голова Верховної Ради також вважає, що підписання Меморандумів між Кабінетом Міністрів України і Колегією Євразійської економічної комісії зі співробітництва з питань торгівлі і технічного врегулювання дасть змогу поліпшити стан торговельно-економічних відносин між нашою країною і країнами—учасницями Митного союзу та Єдиного економічного простору.
Торкаючись співпраці у культурно-гуманітарній сфері, В. Литвин наголосив на важливості підтримки російською стороною діяльності української громади, зокрема, в частині її самоорганізації. За його словами, 24 листопада у Москві заплановано проведення другого етапу установчих зборів всеросійської української громадської організації «Український конгрес Росії», на якому передбачається затвердити її статут і завершити підготовку документів, необхідних для реєстрації у Міністерстві юстиції Росії.
Голова Верховної Ради також висловив думку, що прискорення розгляду і підписання Угоди між Кабінетом Міністрів України і урядом Російської Федерації про співпрацю у сфері забезпечення прав осіб, що належать до національних меншин, сприятиме подальшому розширенню культурно-гуманітарних взаємин наших країн.
В. Литвин висловив вдячність російській стороні за своєчасне завершення робіт з реставрації пам’ятника Т. Шевченку в Москві.
Під час зустрічі, зокрема, С. Наришкін зазначив, що у Росії уважно стежили за перебігом виборчої кампанії в Україні, зважаючи на те, що це — «найважливіша подія цього року для вашої країни». При цьому він відзначив, що вибори відбулися у демократичний спосіб.
В. Матвієнко зазначила, що спостерігачі не побачили серйозних порушень виборчого законодавства України.
Стратегічне партнерство з Азербайджаном має особливе значення
У п’ятницю Голова Верховної Ради Володимир Литвин у рамках офіційного візиту до Санкт-Петербурга зустрівся з Головою Міллі Меджлісу Азербайджанської Республіки Октаєм Асадовим.
В. Литвин наголосив, що Україна надає особливого значення розвитку стратегічного партнерства з Азербайджаном. У цьому контексті Голова Верховної Ради висловив переконання, що проведення Четвертого засідання Ради президентів України і Азербайджанської Республіки у рамках запланованого офіційного візиту Президента Азербайджанської Республіки І. Алієва в Україну стане важливим внеском у розвиток двостороннього політичного діалогу.
Він висловив вдячність за високий рівень організації офіційного візиту української парламентської делегації на чолі з Головою Верховної Ради України до Баку, який відбувся у квітні ц. р., і подякував за активну участь депутатів Міллі Меджлісу у спостереженні за виборами народних депутатів України.
Голова Верховної Ради висловився за подальшу активізацію міжпарламентської співпраці на всіх рівнях, а також діалогу в рамках парламентських асамблей.
Щодо торговельно-економічної співпраці, сторони наголосили на необхідності пошуку і реалізації її нових напрямків, зокрема, у рамках роботи Спільної міжурядової україно-азербайджанської комісії з питань економічного співробітництва. В. Литвин і О. Асадов вважають перспективною і практику проведення двосторонніх бізнес-форумів.
Сторони також висловилися за необхідність розширення співпраці у культурно-гуманітарній сфері.
Позиція України з питання придністровського врегулювання незмінна
Учора глава українського парламенту також зустрівся з Головою парламенту Республіки Молдова Маріаном Лупу.
В. Литвин наголосив на високому рівні україно-молдавського діалогу. Він високо оцінив зважену позицію представників Молдови під час спостереження за виборами народних депутатів України і зазначив, що є всі передумови для подальшої активізації міжпарламентської співпраці.
Торкаючись співробітництва у торговельно-економічній сфері, В. Литвин висловив думку про необхідність вжиття заходів щодо усунення торговельних бар’єрів, зазначивши, що значну роль у цьому мають відігравати парламенти.
Голова Верховної Ради також наголосив на незмінності позиції України у питанні придністровського врегулювання, зазначивши, що вона базується на суворому дотриманні принципу територіальної цілісності Республіки Молдова.
В. Литвин звернувся до М. Лупу з проханням сприяти прискоренню виконання Молдовою процедур, що необхідні для набуття чинності Угоди про співпрацю щодо забезпечення прав осіб, які належать до національних меншин.
СНД: є багато невикористаних ресурсів і можливостей
Голова Верховної Ради Володимир Литвин також зазначив, що країни СНД мають значний потенціал для успішного розвитку співпраці, оскільки між державами—учасницями співдружності є багато невикористаних ресурсів і можливостей.
На переконання В. Литвина, необхідно і надалі розвивати співпрацю в усіх сферах, «які є ключовими для кожної держави, більше того — для кожного суспільства і кожної людини». При цьому керівник українського парламенту особливо наголосив на важливості розширення гуманітарних взаємин, оскільки, за його словами, недостатнє співробітництво у цій сфері призводить до втрати «колосальних можливостей» в економічній сфері і в питаннях координації зусиль держав—учасниць СНД для успішної діяльності на міжнародній арені. «У багатьох випадках у нас збігаються  інтереси, і обстоювання їх окремо не дає бажаного результату», — сказав він.
Підсумовуючи, В. Литвин зазначив: «Для нас головне — результат і державний суверенітет кожної з держав».
Відповідаючи на запитання журналістів, Голова Верховної Ради зазначив, що, незважаючи на посилення позицій партій, які негативно ставляться до співпраці з Російською Федерацією, потенціал для рівноправної і результативної україно-російської співпраці у парламенті нового скликання збільшився. При цьому він підкреслив, що сьогодні багато залежатиме від того, наскільки успішно буде організовано діалог у Верховній Раді, яким буде запропоновано  проект «порядку денного розвитку країни». Від політичних маніфестацій, які властиві виборчим кампаніям, наголосив 
В. Литвин, потрібно перейти до практичної роботи, зазначивши, що вирішити це питання можна за однієї умови — тісної співпраці на рівні Президент — парламент — уряд.
Ще однією умовою успішного розвитку співпраці В. Литвин назвав діалог на рівні лідерів і парламентів країн СНД. «Необхідно, щоб було чітке взаємне розуміння інтересів, проблем і завдань кожної країни, і як вони вкладатимуться у логіку нашої співпраці, — сказав він. — Переконаний, що в цьому плані активну роль відіграватиме МПА СНД».
Треба просто виконувати Основний Закон
Відповідаючи у Санкт-Петербурзі на запитання журналістів, В. Литвин сказав, що пропонуватиме Підготовчій робочій групі розробити проект постанови, який передбачатиме комплексний підхід до розв’язання проблеми персонального голосування кожного депутата. На його думку, текст проекту постанови про обов’язковість персонального голосування, що її пропонують представники опозиції, варто доповнити ще двома пунктами: про обов’язкову участь депутата у голосуванні — «за», «проти», «утримався», щоб зафіксувати його присутність у сесійній залі, та про заборону занесення до сесійної зали сторонніх предметів, «які не мають жодного відношення до парламентської діяльності».
«Прийняти комплексне рішення, щоб не було ганебних явищ, які не прикрашають парламент та принижують український народ і Україну як державу», — сказав він.
Щодо персонального голосування кожного народного депутата, В. Литвин зауважив, що потрібно «просто належним чином виконувати Основний Закон України», який містить відповідну норму. Керівник парламенту також нагадав про роз’яснення Конституційного Суду з цього приводу.
«Це мені нагадує, що ми пропонуємо створити гурток хорового співу в оперному театрі, — зауважив він. — Я вважаю, що треба припинити ганьбити і закликати один одного, а показати особистий приклад того, як потрібно виконувати цей конституційний припис».
 
Прес-служба Верховної Ради України.
Учасники засідання Ради МПА СНД.
 
Члени делегації Верховної Ради України керівник апарату Верховної Ради Валентин Зайчук, народний депутат України Сергій Гриневецький (зліва направо).

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Інші фото з цієї події  шукайте у  фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.