Які мають бути перші кроки нової влади та чи здатна вона не повторити помилок постпомаранчевого періоду? Про це йшлося під час круглого столу на тему: «Нова Верховна Рада: синергія молодості і досвіду чи майданчик розбрату і конформізму?», який відбувся в Національній спілці журналістів України.
Представник Радикальної парії народний депутат Дмитро Лінько, розказуючи про свої перші парламентські враження, зазначив: «Насамперед відчувається відповідальність, бо якщо раніше можна було просто брати участь у вуличних акціях протесту та критикувати владу, то сьогодні потрібно буде ухвалювати не завжди прості рішення». Серед найперших рішень, які має ухвалити парламент, Д. Лінько назвав звільнення всіх політв’язнів, покарання винуватих у жертвах на Майдані та провести люстрацію тих, хто розкрадав майно й ухвалював незаконні рішення в часи Януковича. Також потрібно невідкладно змінювати виборче законодавство.
Ще одна важлива проблема — війна на сході. «Я й надалі вважаю своїм обов’язком допомагати нашим військовим та пораненим бійцям. Також пропонуватиму спростити процедуру надання бійцям статусу учасника АТО», — сказав Д. Лінько.
На думку Івана Крулька («Батьківщина»), позитивним є те, що між учасниками коаліції існує конкуренція в хорошому значенні. «Нині нікого не можна переламати через коліно та змусити проголосувати за якесь рішення без обговорення».
Стосовно майбутнього призначення уряду, то
І. Крулько вважає, що було б добре, якби з можливими кандидатами на посади міністрів громадянське суспільство могло ознайомитися хоча б за день до розгляду цього питання в парламенті.
Говорячи про принципи співпраці в межах коаліції, І. Крулько зауважив, що хоча загалом Блок Петра Порошенка та «Народний фронт» мають 229 народних депутатів і цілком могли б удвох ухвалювати рішення, проте у всіх є розуміння важливості формування саме конституційної більшості. Бо інакше навряд чи вдасться провести необхідні зміни в країні. До того ж і «Батьківщина», і «Самопоміч», і Радикальна партія мають право вносити на розгляд коаліції будь-яке питання, але рішення має ухвалюватися консенсусом. І саме в такий спосіб було підтримано принципові пропозиції «Батьківщини» щодо відмови від позаблокового статусу та закріплення положення про курс на вступ до НАТО. Так само було досягнуто домовленості про скасування недоторканності народних депутатів і суддів, а також учасники коаліції погодилися продовжити мораторій на продаж землі. «Ми з колегами вже зареєстрували два документи: законопроект про скасування позаблокового статусу України і відновлення євроатлантичного курсу та проект постанови про припинення участі України в усіх структурах СНД», — зазначив І. Крулько.
Коментуючи деякі прогнози, що нинішній парламент може мати недовге життя, народний депутат зауважив, що це залежатиме від рішень, які він ухвалюватиме.
Парламентарій попереднього скликання Олесь Доній вважає, що рішення, які ухвалюватиме Верховна Рада, значною мірою залежатимуть від позиції громадянського суспільства та журналістів. Водночас він переконаний, що нинішній склад Верховної Ради — найкращий за всі роки незалежності, бо тільки нині вперше вдалося отримати проукраїнську конституційну більшість. Водночас політик закликає не забувати, що й у нинішньому скликанні значний вплив має олігархат, який, наприклад, не зацікавлений у підвищенні зарплат та пенсій, тому вдаватиметься до різноманітних маніпуляцій. «Під час виборчої кампанії більшість людей запитували мене, як можна прожити за дві тисячі гривень. А на виборах вони знову проголосували за політичні сили, які витратили на виборчу компанію близько 20 мільярдів гривень», — сказав він. Тому, на переконання політика, говорити про те, що в країні розпочалася реальна боротьба з корупцією, можна буде хоча б після того, «як Президент продасть свій бізнес».
Юрій Лісничий, директор Інституту аналізу та прогнозування, народні депутати Дмитро Лінько (Радикальна партія Олега Ляшка), Іван Крулько (БЮТ, голова «Батьківщини молодої») (зліва направо).
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.