Як відомо, 20 листопада 2012 року набрав чинності новий Кримінальний процесуальний кодекс України (далі КПК). У той же день народним депутатом України Геннадієм Москалем був ініційований законопроект, який вносить зміни до нового КПК.

Згідно зі ст. 97 нового КПК України, до складу допустимих доказів, тобто таких, що були отримані у порядку, передбаченому Законом, відносяться також показання з чужих слів. Тож сьогодні доказом може бути показання, яке є висловлюванням, здійснене в усній, письмовій або іншій формі, щодо певного факту, яке ґрунтується на поясненні іншої особи. Суд має право визнати допустимим доказом показання з чужих слів незалежно від можливості допитати особу — першоджерело.

Геннадій Москаль вважає, що стаття КПК у чинній редакції створює потенційну вразливість застосування прав і свобод людини, гарантованих Конституцією України, Загальною декларацією прав людини ООН, Конвенцією Ради Європи про захист прав людини і основоположних свобод.

На думку ініціатора проекту закону, ця норма потребує негайного виключення, оскільки доказування у кримінальному процесі має ґрунтуватися на фактичних даних, отриманих у передбаченому КПК порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Показання з чужих слів складно віднести до фактичних даних, які б встановлювали значущі факти у справі, оскільки такі дані є неперевіреною та недостовірною інформацією, на якій не може ґрунтуватися кримінальне переслідування. Фактично, наявність у діях особи ознак складу злочину може ґрунтуватися на показаннях особи, яка почула таку інформацію від іншої особи без необхідності допиту першоджерела інформації. Ці свідчення можна віднести до звичайних пліток та чуток. Отже, за огляду на це, ініціювання проекту закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України є слушним.