В НБУ не сумніваються у життєздатності збору з продажу валюти
 
Глава Комітету Нацбанку з протидії недобросовісним валютним операціям Юрій Горшков запевнив журналістів, що відкладений законопроект Віталія Хомутинніка про так званий 15-відсотковий збір з продажу валюти в разі його прийняття дасть змогу збільшити надходження до Пенсійного фонду і знизити рівень доларизації економіки. І взагалі, на його погляд, це гуманний по відношенню до людей збір: він є інструментом боротьби з валютними спекулянтами.
Виходячи з вищесказаного, законодавці, які зняли з розгляду цей законопроект, не є гуманістами? Та вони гуманісти начебто. Може, дивляться на законопроект однобоко? Навряд. Бо його автору краще за інших відомо, що ані Податковий кодекс, ані законодавство про загальнообов’язкове пенсійне страхування не передбачають подібного збору. І це, справді, гуманно. Адже гроші, які ти вирішив обміняти на валюту, є твоєю приватною власністю, не додають здачі — тебе оббирають. Обкладають податком продаж валюти — те саме, що й не додають здачі.
Юрій Горшков каже, що Нацбанк рішуче запобігатиме будь-яким спробам спекулянтів створювати штучний дефіцит валюти і наживатися за рахунок рядових громадян. Того ж хочуть і рядові громадяни, і законодавці. Але, питається: «Що заважало Нацбанкові боротися зі спекулянтами раніше?» Авжеж, регулятор не може впливати на чорний ринок безпосередньо, але опосередкований вплив на готівковий ринок має одразу кілька його департаментів.
Поміркуємо. Іноземна валюта на руки гуртового торгівця навряд чи потрапить без того, щоб йому її не продав якийсь комерційний банк за завищеним курсом. Про це говорять інкогніто самі банкіри. То, може, варто вислухати з цього приводу думку департаменту з банківського нагляду перш, ніж записувати в спекулянти все населення?
Комітет із протидії недобросовісним валютним операціям, за словами Юрія Горшкова, активно взаємодіятиме з силовими органами (Міністерством внутрішніх справ), Податковою службою України, навіть з митними органами. Зрозуміло, Нацбанк не має повноважень оперативно-розшукової діяльності, а за валютні махінації пропонують запровадити як адміністративну, так і кримінальну відповідальність. Але це тим більше посилює небезпеку «зачесати» усіх громадян під одну гребінку.
Більш виразно про мотивацію запровадження конфіскаційного збору висловився директор департаменту управління валютним резервом і проведення операцій на відкритому ринку Олександр Дубихвост. Він запропонував задуматися, чи не загрожують національній безпеці американські гроші, які зберігають люди під матрацами? За оцінками Нацбанку, це близько 50 мільярдів доларів США.
Загрожують, звісно, бо вони підживлюють тіньовий ринок. Але загрожують не більше, ніж недолуге державне управління економічними процесами, які підривають довіру людей до гривні і тих, хто має забезпечувати її стабільність. І потім, хоч би що там банкіри казали, а народне ліжко з матрацом, під яким лежить тисяча доларів на старість, на відміну від низки банків перестояло кризу.