Експерти громадянського суспільства, народні депутати та державні службовці зібралися вчора, щоб обговорити питання змін до українського молодіжного законодавства. Круглий стіл «Молодь обирає курс на євроінтеграцію: зміни до молодіжного законодавства в Україні» було зорганізовано «Міжнародною громадською організацією «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я».
Нині ситуація з молодіжною політикою має напрочуд дивний вигляд. За часів Януковича Міністерство молодіжної політики та спорту ліквідували, а його функції передали до трьох відомств — Міносвіти, Мінсоцполітики та Мінрегіонбуду. Під час формування нового уряду, вже після Революції Гідності, міністерство було поновлено, однак йому не передано всі функції. Йдеться, зокрема, про питання оздоровлення, працевлаштування, молодіжного житлового будівництва, гендерне тощо.
Народний депутат від фракції «Батьківщина» Іван Крулько переконаний: настав час комплексно підійти до вирішення питання врегулювання молодіжної політики. «Очевидно, що новий закон про молодь є нині надактуальним», — зазначив він. Водночас додав, що готовий просувати «ті точкові зміни, які можна швидко зробити». 
Парламентарій нагадав, що Рада Європи ухвалила Хартію щодо соціального становлення молоді на регіональному та місцевому рівнях. Цей документ, за його словами, є достатньо прогресивним, містить багато положень, які варто врахувати в українському законодавстві. «Я провів деякі консультації з Міністерством закордонних справ, а найближчими днями звернуся до нього з офіційним депутатським запитом, щоб Україна приєдналася до цієї Хартії», — зауважив він.
Приєднання до цього документа, переконаний народний обранець, може стати для нас своєрідним дороговказом для реформування молодіжної політики».
Зрештою, щоб молодіжна політика була продумана, щоб інтереси молоді враховувалися, держава має створити максимальні можливості для розвитку їх організацій, вважає він. Одним з інструментів такої допомоги, на переконання І. Крулька, може стати так званий «індаумент» (кошти, які не витрачаються, а вкладаються в банки). За відсотки від цього депозиту молодіжна організація може здійснювати свою поточну діяльність.
Під час круглого столу було презентовано проект закону про створення молодіжних центрів. Найближчим часом його буде внесено до парламенту. Тим часом І. Крулько пообіцяв, що залучить до підготовки цього проекту представників усіх фракцій. Адже, за його словами, практика свідчить: коли законопроект вноситься представниками всіх фракцій, то це значно підвищує можливість його ухвалення.