Ліси займають понад третину території Волині. Більша їх частина розташована в північній — Поліській зоні області, де значні масиви піддаються заболоченню. Це вимагає від лісівників додаткових затрат. Що робиться в регіоні, аби зберегти його зелене багатство, про це наш кореспондент веде розмову з начальником обласного управління лісового та мисливського господарства Богданом КОЛІСНИКОМ (на знімку).

 — Богдане Івановичу, меліоративна система в лісах області вже давно потребує серйозної реконструкції. Торік ви нарешті розпочали її. Що планується зробити?

— Свого часу лісову меліорацію було виконано більш як 72 тисячах гектарів і прокладено понад три тисячі кілометрів меліоративних каналів. Але з часом ці канали заросли лісом: березою, осикою, вільхою. І на сьогодні ми маємо досить непривабливу картину. З одного боку, занедбаність меліоративних каналів, з другого — надмірна активність бобрів. Як наслідок, великі площі лісів піддаються підтопленню. Тому було прийнято рішення реконструювати меліоративні мережі. До речі, цей проект працює тільки на Волині. Нас підтримало Державне агентство лісових ресурсів, яке виділило для Волині три сучасні японські екскаватори і три бульдозери виробництва США. Тобто маємо механізовану колону, оснащену сучасною високопродуктивною технікою. Думаю, що за три роки зможемо привести меліоративну систему до ладу. З розумінням до цього поставилася обласна державна адміністрація. 

Цього року виділили рекордну суму — 2,5 мільйона гривень — на осушення лісів.

 Плюс більше мільйона власних коштів, які заробили лісові підприємства області. Минулого року ми зробили реконструкцію на 77 кілометрах, цього року плануємо провести реконструкцію 80 кілометрів меліоративної мережі. Вважаємо, що ця справа потрібна. Тому, що коливання рівнів ґрунтових вод впливає і на лісові насадження. Чому пішло масове висихання дуба? Тому, що був один рівень води, а за 20—30 років він змінився і пішло різке висихання насаджень. Тому воду в лісі бажано підтримувати на одному рівні.

— Богдане Івановичу, на яких саме лісових масивах цього року проводилися роботи?

— Ми меліорацію робимо майже в усіх держлісгоспах Полісся, де заболоченість понад норму: Камінь-Каширському, Ківерцівському, Маневицькому, Любешівському, Любомльському Ратнівському, Старовижівському, Цуманському...

— У серпні Ковельщині довелося спостерігати затоплені ліси.

— Це робота бобрів, напевно. Їх розплодилося дуже багато. Будемо вивчати проблему і вживати заходів. Бо дуже багато площ залито водою, підтоплено лісу, вони висихають. Міаємо справді екологічну проблему, але поглиблення її не допустимо.

Інтерв’ю взяв Микола ЯКИМЕНКО.

Фото автора.

 

Так працює техніка лісівників на розчистці меліоративного каналу Кашівської меліоративної системи.