Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий етап. 5-й тур. 21 листопада.
Група А. «Порту» (Португалія) — «Динамо» (Хорватія, Загреб). 3:0. Голи: Гонзалес, 20, Моутінью, 67, Варела, 85.
«Динамо» (Україна, Київ) — ПСЖ (Франція, Париж). 0:2. Голи: Лавессі, 45, 52.
«Динамо»: Коваль, Данило Сілва, Бетао, Хачериді, Тайво, Гусєв (Ярмоленко, 67), Гармаш (Богданов, 78), Велозу, Дуду, Аруна (Мілевський, 67), Ідейє. Тренер — Олег Блохін.
ПСЖ: Сірігу, ван дер Віль, Алекс, Тьяго Сілва, Максвелл, Сіссоко (Шантом, 68), Верратті (Арман, 79), Матуїді, Лавессі, Нене (Пасторе, 87), Ібрагімович. Тренер — Карло Анчелотті.
Рефері — Вольфганг Штарк (Німеччина).
Київ. НСК «Олімпійський». 36 712 глядачів. 4 градуси.
Група В. «Арсенал» (Англія, Лондон) — «Монпельє» (Франція). 2:0. «Шальке-04» (Німеччина, Гельзенкірхен) — «Олімпіакос» (Греція, Пірей). 1:0.
«Шальке-04» — 11 очок, «Арсенал» — 10, «Олімпіакос» — 6, «Монпельє» — 1.
Група С. «Зеніт» (Росія, Санкт-Петербург) — «Малага» (Іспанія). 2:2. «Андерлехт» (Бельгія, Брюссель) — «Мілан» (Італія). 1:3.
«Малага» — 11, «Мілан» — 8, «Зеніт» — 4, «Андерлехт» — 4.
Група D. «Манчестер Сіті» (Англія) — «Реал» (Іспанія, Мадрид). 1:1. «Аякс» (Нідерланди, Амстердам) — «Боруссія» (Німеччина, Дортмунд). 1:4.
«Боруссія» — 11, «Реал» — 8, «Аякс» — 4, «Манчестер Сіті» — 3.
До 1/8 вийшли: «Порту», ПСЖ, «Шальке-04», «Арсенал», «Малага», «Мілан», «Боруссія», «Реал».
Київське «Динамо» незалежно від результату останнього поєдинку в Загребі (4 грудня) посіло третє місце в групі і навесні виступатиме в Лізі Європи.
А тепер детальніше про позавчорашній матч у Києві. Стартовий склад господарів дещо здивував. Позицію воротаря довірили Ковалю, на лівому фланзі півзахисту ми побачили Дуду. Місце в «основі» знайшлося і для Гармаша. Про Аруну вже й годі казати. Його або ретельно перевіряють на працездатність, або йому вже почали довіряти.
Кияни одразу пішли вперед чималими силами. Але й парижани не пропускали жодної нагоди для контратаки. І деякі з них змусили нас похвилюватися. ПСЖ був дуже близький до взяття воріт на 10-й хвилині. Нене в атаці другим темпом подав з лівого флангу на дальню стійку, де оборонці «Динамо» загубили Алекса. На щастя, бразилець пробив головою неточно.
А потім почався своєрідний динамівський концерт. Номери, скажу вам, один одного захопливіші. От Сірігу виручає свою команду після удару Гусєва з-за меж карного майданчика. Потім після подачі кутового знову Гусєв зумів ударити головою, воротар гостей відбив м’яча перед собою, але Гармаш, котрий першим опинився на добиванні, метрів із семи не влучив у фактично порожні ворота.
Кілька небезпечних штрафних виконав Велозу. А Дуду, здійснивши фірмовий маневр, отримав м’яча на куті карного майданчика, підлаштував його під праву ногу і різко пробив у дальній кут — мимо.
Усе це, звичайно, відмінно і видовищно. Але реалізація в тій програмі була скоріше на рівні самодіяльності, ніж професійному. А от гості свого не впустили. Дуду приліпився до м’яча і замість передачі на ближнього партнера програв єдиноборство. Пішла контратака гостей, котра завершилася взяттям воріт. Ну що тут скажеш? Дуже прикро.
Оцей шлейф похибок і невезіння, на жаль, продовжився і в другому таймі. Божевільної помилки припустився Хачериді (пам’ятаєте, він і в донецькому матчі проти «Металурга» зрізав м’яча у власні ворота). Передачу назад на Коваля (знайшов час і місце — слів не вистачає, щоб висловити обурення), він виконав мляво, зрештою подарувавши м’яча Матуїді. Той швиденько знайшов Лавессі, котрий зблизька вдруге вразив ворота киян.
На цьому можна  поставити крапку, бо рахунок не змінився до фінального свистка. Але варто згадати, що попри відверто нещасливу гру київські футболісти мали низку нагод забити. Але не зробили цього з кількох причин. І головна з них та, що сьогодні «Динамо» важко назвати справжньою командою — згуртованою і монолітною.
Уже не за горами зимова перерва в сезоні, попереду відпочинок, а потім — підготовчий період до другого кола чемпіонату. Залишається сподіватися, що після кадрової чистки, яку обіцяв Олег Блохін (на знімку), він таки створить боєздатний ігровий ансамбль...
Сам тренер київського «Динамо» вважає, що його команда продемонструвала хороший футбол. Про це він заявив у післяматчевому коментарі:
— Наголошую, що ми сьогодні грали не з останньою командою в Європі. Але якщо не використовуєш моменти, котрі створюєш, то виграти складно. У ПСЖ було три удари по воротах, два з них досягли мети! До того ж ми пропустили зовсім не обов’язкові м’ячі.
— Прокоментуйте похибки Хачериді.
— Помилки бувають різні. Скажімо, Гармаш не забив із двох метрів — також помилка.
— Що скажете вболівальникам?
— Ми завдали 19 ударів по воротах, ПСЖ — три. Народ свистів, тому що втомився від поразок.
— Матч надав інформацію, що робити з командою?
— Я давно із цим визначився, просто хвороба вибила мене з колії. Деякі футболісти вважають, що роблять послугу, виходячи на поле.
Попереду великі зміни, байдужості до «Динамо» не потерплю. Не потерплю й коли стрибатимуть через мою голову до президента. А такі випадки вже є.
Усе буде добре!
* * *
— Чи вдалося вашим підопічним реалізувати запропоновану їм тактику й стратегію? — запитали Карло Анчелотті на післяматчевій прес-конференції.
— Ми застосували нашу звичну тактику, але в першому таймі не все вдавалося. Однак у другому ми все надолужили і вийшли на свій рівень.
— А чим пояснити труднощі ПСЖ у першому таймі?
— Ми грали на новому полі, тому знадобився час на адаптацію. У другому таймі почувалися на цьому газоні набагато краще.
— Чи є різниця між «Динамо» Сьоміна та Блохіна?
— Я б не став порівнювати матчі в Парижі та Києві, бо напір «Динамо» не був однаковим в обох зустрічах, виступали різні склади. Загалом гра у нас вийшла, і я задоволений командою.
— Яка ваша мета в групі?
— Звісно, ми хочемо посісти перше місце. Але треба вдома перемогти «Порту» в завершальному поєдинку групового етапу.
Старанно діяв Олег Гусєв, але не більше.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.