Порівняно з іншими промислово розвиненими містами й великими регіонами сума заборгованості у зарплаті в Севастополі здається зовсім невеликою. На початок жовтня нинішнього року вона становила менш як вісім з половиною мільйонів гривень. Проте повідомлення прес-служби прокуратури міста про те що, завдяки втручанню наглядового відомства, працівникам нарешті повернули зароблене, з’являються досить часто. Ця проблема й стала темою бесіди власного кореспондента «Голосу України» із прокурором Севастополя Ігорем ПІЛАТОМ, державним радником юстиції 3-го класу (на знімку).

— Ігоре Григоровичу, так збіглося, що тема першого розширеного засідання колегії, котре ви проводили вже на посаді прокурора Севастополя, називалася «Про стан дотримання законів у сфері оплати праці, правозахисній діяльності та ефективність боротьби із правопорушеннями в цій сфері». Чи ви так вибудовуєте пріоритети в роботі своїх підлеглих?

— Так збіглося. Але збіглося, я б сказав, закономірно. Президентом нашої держави й Генеральним прокурором України одним із пріоритетних напрямів роботи державних органів визначено захист трудових прав громадян, у тому числі такого конституційного права, як вчасна винагорода за працю. У цьому напрямі діяльності перед нами поставлено завдання вжити всіх необхідних заходів щодо захисту прав громадян на оплачену працю й соціальне забезпечення.

Для початку хотілося б відзначити специфіку Севастополя, котра полягає не лише в тому, що в нас, як ви правильно зауважили, сума заборгованості у зарплаті може здатися в загальнодержавному масштабі незначною, а й у тому, що майже третина міського населення — пенсіонери з відповідними доходами. Саме тоді, коли Севастополь дедалі більше стає курортним містом зі зростаючими цінами, будь-який удар по бюджету не лише пенсіонерів, а й кожного севастопольця достатньо відчутний.

І тут розмір суми — не критерій оцінки, адже навіть за незначними цифрами стоять люди, права яких істотно порушено. Я вважаю, що праця людини має бути оплачена за будь-яких обставин, більше того, це святий обов’язок кожного роботодавця.

У своїй роботі ми висуваємо однакові вимоги до всіх керівників підприємств-боржників — і державних, і приватних. Нині заборгованість у зарплаті накопичили три підприємства державної форми власності. А загалом заборгувало своїм працівникам дев’ять севастопольських підприємств. Стосовно трьох із них триває процедура банкрутства.

— До речі, нещодавно «Голос України» повідомив про те, що завдяки втручанню прокуратури працівникам держпідприємства «Радгосп-завод їм. П. Осипенко» погасили заборгованість у зарплаті більш як у 1,7 мільйона гривень...

— Ви, мабуть, знаєте, що головні символи емблеми прокуратури — два мечі і щит з гербом країни. Зверніть увагу, як майже повністю мечі прикрито щитом. Це означає, що ми передусім захищаємо право кожного громадянина, абстрагуючись, скажу: навіть тих, хто порушує закон і для кого прокуратура вимагає відповідного покарання.

Свою роботу ми починаємо з максимальної мобілізації контролюючих органів в їхній діяльності, в тому числі й у реальному впливі на ліквідацію заборгованості у зарплаті. 

Для цього вимагаємо, а у виняткових випадках самі проводимо перевірки із залученням відповідних фахівців з усіх питань, які потребують невідкладного вживання заходів для відновлення порушених прав. І тут стоїть завдання не так виявити правопорушників і покарати винних, як відновити справедливість і попередити в майбутньому такі порушення серед керівників підприємств.

Ми принципово й жорстко реагуємо на пасивність у роботі контролюючих органів. Так, наприклад, за нашими документами реагування за порушення, допущені посадовими особами під час здійснення службових повноважень, чотирьох співробітників покарано в дисциплінарному порядку.

Цього року ми провели розширене засідання колегії, на яке запросили представників міської територіальної інспекції з питань праці, сектору з питань банкрутства головного управління юстиції, управління праці та соціального захисту населення міської держадміністрації, міського центру зайнятості. У роботі цих органів нами виявлено численні порушення, які спричиняють істотні перешкоди в реалізації державної політики в цій сфері.

У нас викликає багато зауважень робота органів державної податкової служби, на які покладено контроль за виконанням вимог трудового законодавства з використання праці найманих осіб за умови неналежного оформлення трудових відносин, виплати податків від виданих сум заробітної плати. На цьому акцентуємо увагу й запитуємо: хто відповість, скільки в Севастополі мешкає безхатченків, тих, хто працює за наймом за їжу, одяг і місце для тимчасового проживання, скільки людей забезпечують роботодавців доходами за зарплату в конвертах, хто взагалі відповідає за їхнє життя й матеріальне забезпечення у старості? Прикладів достатньо, а система діє не на належному рівні.

— У пресі з’являються повідомлення й про порушення прокуратурою міста кримінальних справ...

— Авжеж, є таке, але це найбільш крайні й суворі заходи нашого реагування. Вони стосуються найзначущих порушень трудових прав громадян. Загалом цьогоріч у сфері нагляду за дотриманням законодавства про працю, в тому числі й її оплати, прокурорами порушено півтора десятка кримінальних справ. Стільки ж справ спрямовано в суди для розгляду.

Приміром, прокуратурою Гагарінського району порушено кримінальну справу за частиною 1 статті 175 КК України стосовно директора одного з товариств з обмеженою відповідальністю за невиплату заробітної плати п’яти працівникам із січня по липень. Тобто півроку люди залишалися без коштів до нормального існування. Гроші, що надійшли на рахунок підприємства, а це понад 150 тисяч гривень, директор витрачав на поточні видатки. Борг у зарплаті зростав і перевищив 27 тисяч.

У Ленінському районі з аналогічної підстави порушено кримінальну справу стосовно директора державного підприємства, котрий не доплатив 33 працівникам понад 144 тисяч гривень.

За всіма кримінальними справами зазначеної категорії зарплату працівникам повністю виплачено.

Спектр наявних проблем охоплюється прокуратурою в повному обсязі представлених повноважень. На-приклад, результатом розгляду інших документів нашого реагування стало погашення заборгованості у виплаті зарплати на суму понад 10 мільйонів гривень; до відповідальності притягнуто 33 посадові особи, в тому числі 7 співробітників органів державної влади.

Що стосується цивільного судочинства, то цьогоріч в інтересах громадян (більша частина з них — севастопольці) пред’явлено позовів і заяв про стягнення невиплаченої зарплати на загальну суму 1 мільйон 300 тисяч гривень. 172 позови суди вже розглянули й погодилися з думкою прокуратури — загальна сума задоволених позовів становила 683 тисячі гривень.

У цьому питанні не можна залишити без уваги пенсіонерів і інвалідів. Адже, стягуючи невиплачену зарплату з підприємств-боржників, ми автоматично відновлюємо справедливість і стосовно всіх категорій соціально незахищених громадян — із цих сум відповідна частина спрямовується до Пенсійного фонду. Тільки цього року за нашими документами реагування погашено заборгованість в оплаті страхових внесків до Пенсійного фонду на суму в понад 2 мільйони гривень.

Увесь цей час ми не залишалися сторонніми спостерігачами у вирішенні проблемних питань і, виступаючи на захист трудових прав громадян, змогли зробити свій внесок у забезпечення законності й справедливості.

Бесіду вів Микола МАГДИЧ.

Севастополь.

Фото надано прес-службою прокуратури Севастополя.