На тлі успішного погашення заборгованості у зарплаті загалом по області більш ніж дивною видається позиція керівництва ЗАТ «Рівненський ливарний завод», що в селі Городок Рівненського району: підприємство заборгувало своїм працівникам зарплату за січень—червень, а також затримує виплату її за жовтень («Голос України» за 22.06 та 20.11.2012 р.). 

Це, звісно, створює соціальне напруження. Ливарники через суд вимагають розрахуватися з ними, але судові рішення не виконуються. А оскільки стосовно підприємства порушено процедуру банкрутства (ухва-ла господарського суду 

Рівненської області №5019/2862/11 від 30 грудня 2011 року), то ливарники занепокоєні: якщо сума боргу у зарплаті не буде внесена до реєстру кредиторів, вони залишаться без зароблених коштів.

Тож обурені ливарники не раз мітингували біля будівлі Рівненської ОДА, а останню акцію протесту провели 16 листопада біля приміщення, де проходять сесії Рівненської обласної ради, домігшися, щоб їхнього представника вислухали депутати облради та керівництво області. Вимога в людей одна — погасити заборгованість у зарплаті.

На акцію та публікації в «Голосі України» відреагувала прокуратура Рівненської області. Звідти повідомили, що органи прокуратури вживають заходи з усунення порушення законодавства про оплату праці на ЗАТ «Рівненський ливарний завод».

— Так, під час перевірки дотримання законів про оплату праці прокурор Рівненського району встановив, що керівництво ливарного заводу з грудня 2011-го по лютий 2012 року безпідставно не виплатило робітникам заробітну плату в сумі 1,6 мільйона гривень, — розповідає заступник прокурора Рівненської області, старший радник юстиції Валерій Патрикей. — За цим фактом 8 липня цього року прокуратурою Рівненського району порушено кримінальну справу за ч. 1 ст. 175 Кримінального кодексу України (безпідставна невиплата заробітної плати).

— Крім того, — продовжує Валерій Патрикей, — під час розслідування цієї справи встановлено факт надання службовими особами ЗАТ «Рівненський ливарний завод» недостовірної звітності з праці до Головного управління статистики в Рівненській області. У зв’язку з цим прокуратурою Рівненського району 29 жовтня цього року порушено кримінальну справу за фактом використання свідомо підробленого документа (ознаки злочину, передбаченого 

ч. 4 ст. 358 КК України), яку об’єднано з попередньою кримінальною справою та після визначення підслідності злочинів спрямовано до слідчого відділу Рівненського райвідділу міліції. Триває досудове слідство.

За актами прокурорського реагування впродовж 2012 року погашено заборгованість перед працівниками ЗАТ «Рівненський ливарний завод» на суму понад мільйон гривень. Оскільки пікетувальники від ливарного заводу скаржилися, що їм заборговано за півроку та ще й за жовтень, прокуратура Рівненської області до повторної перевірки щодо суми заборгованості ливарникам залучила Державну інспекцію праці в Рівненській області. За її результатами буде вжито заходи прокурорського реагування, сказав заступник прокурора області Валерій Патрикей.