Хоча не має жодних прав на ці накопичення
З такою проблемою зіткнулись практично всі дитячі садки Хмельницького. Свого часу за ініціативи міської влади для подолання корупції в цих закладах було прийнято рішення про те, що в дошкільних закладах не збиратимуть з батьків коштів готівкою для поліпшення матеріальних умов дитсадків. Усі охочі допомогти могли перерахувати гроші на спеціально відкриті в казначействі рахунки. Керівники дитсадків стверджують, що вони не могли контролювати, хто і яку суму здав, мовляв, це добровільна справа батьків та добродійників. Крім того, це убезпечувало їх від звинувачень у присвоєнні чи неправильному використанні коштів. Однак добрий задум обернувся фінансовою пасткою для всіх.
Протягом року на рахунках усіх закладів збирались певні суми. Так, у дитсадку №1 повідомили, що на їх рахунку накопичилось 15 тисяч гривень. А для дитсадка №26 батьки зібрали 22 тисячі. Як правило, ці кошти використовують для закупівлі найнеобхіднішого. Адже бюджет передбачає фінансування здебільшого лише заробітної плати та оплати комунальних послуг. Додаткові кошти виділяють лише після заявок із дитсадків у разі крайньої необхідності. Приміром, згадані заклади отримали нинішнього року із міського бюджету, відповідно, 41 та 350 тисяч гривень. В одному разі бюджетні гроші пішли на ремонт та встановлення нової системи опалення. В іншому — на відкриття трьох додаткових груп. Однак для придбання багатьох побутових речей, зокрема посуду, постільної білизни, меблів, засобів гігієни, канцелярського приладдя, іграшок тощо, коштів у бюджетних статтях бракує. Тому дитсадки і звертаються по спонсорську допомогу до батьків. Та, попри те, що преважна їх більшість усе-таки пожертвувала кошти, гроші в заклади поки що так і не надійшли. Державне казначейство не здйснює виплат із цих рахунків. Єдине, на що можуть розраховувати у хмельницьких дошкільних закладах, це гарантоване фінансування захищених статей витрат до кінця року. Директори розгублені: як тепер прозвітувати перед батьками про використання зібраних ними коштів? І чи не доведеться знову просити гроші, однак цього разу вже готівкою?
Дати відповідь на запитання, коли казначейство зможе повернути батьківські гроші, не зміг і заступник хмельницького міського голови Григорій Давиденко. Натомість сам поскаржився, що вже тривалий час не може взяти з казначейства кошти, які також було зібрано добродійниками для проведення заходів до дня міста. Тож розрахуватися з тими, хто брав участь у проведенні заходу, не змогли й досі. А на запитання директорів, що їм тепер робити, порадив, що краще взагалі не брати з батьків грошей ні готівкою, ні на рахунки, а попросити, щоб ті самостійно купували необхідні для закладу речі. Можна припустити, що це не набуде особливої популярності серед батьків. Але більшість із них готові виконувати такі «прохання», оскільки проблема з місцями в дитячих садках обласного центру існує й досі. А ризикувати місцем своєї дитини батьки не готові.