Перше зібрання підготовчої депутатської групи з організації та проведення першого пленарного засідання новообраної Верховної Ради сьомого скликання тривало три години дуже бурхливо. Представники опозиційних політичних сил хоча й були в  меншості, категорично наполягали одразу першим питанням визначитися із персональним голосуванням депутатів — гарантувати виконання статті 84 Конституції України, яка передбачає, що кожен народний депутат голосує в парламенті особисто. На знак протесту опозиція залишила залу засідань. А примиряти політичних супротивників і знаходити компроміс довелося... знову Володимиру Литвину.
Перше засідання підготовчої депутатської групи скликав Володимир Литвин як Голова Верховної Ради нинішнього шостого скликання. До підготовчої групи увійшли 28 новообраних депутатів, представники п’яти політичних сил, які пройшли до парламенту за партійними списками, — Партія регіонів, ВО «Батьківщина», «Удар», ВО «Свобода» та Компартія, а також представники мажоритарних депутатів. На першому засіданні підготовча депутатська група мала розглянути такі питання: про обрання голови, його заступника і секретаря групи, про проект положення про підготовчу депутатську групу з опрацювання пропозицій щодо проведення урочистого засідання та пленарних засідань першої сесії Верховної Ради сьомого скликання, а також про утворення підгруп у складі підготовчої групи та обрання їх координаторів і про дату початку роботи першої сесії нового парламенту — не пізніше 13 грудня. 
Однак одразу на початку засідання представники «Свободи» та «Батьківщини» почали наполягати на тому, щоб прийняти рішення щодо забезпечення у новому парламенті персонального голосування всіх депутатів та введення в дію нової електронної системи для голосування «Рада-3» і нарешті покінчити із «кнопкодавстом».
Представник «Свободи» Руслан Кошулинський образно порівняв роботу парламенту з будівництвом дому: як будівництво починається з архітектурного проекту, так і робота парламенту повинна розпочатися з вироблення правил — що в ньому все відбуватиметься чесно і прозоро. Водночас представники Партії регіонів та КПУ, не заперечуючи принципово проти персонального голосування депутатів, вважали за необхідне спочатку обрати голову та керівництво депутатської групи, затвердити положення, підготуватися до першого пленарного засідання нового парламенту, а в процесі вирішити і питання про персональне голосування.
Олександр Єфремов також вдався до будівельної лексики: «Дім уже побудовано, законодавча база діяльності парламенту уже створена, і якщо вийняти хоча б одну цеглину — будівля рухне». Він наголосив, що рішення про персональне голосування все одно повинна приймати вся Верховна Рада, а не підготовча група. Микола Азаров наполягав на тому, що перед тим, як обговорювати будь-які питання, підготовчій депутатській групі треба обрати свого голову. На посаду голови підготовчої депутатської групи було запропоновано Володимира Литвина. Проти його кандидатури ніхто не заперечував. Сергій Тігіпко визнав, що підготовча група не зможе нічого вирішити, поки не розгляне пропозиції від опозиції щодо персонального голосування. Однак він також пропонував спочатку обрати керівництво підготовчої групи, а вже потім опрацьовувати положення про персональне голосування. Представники Партії регіонів і комуністів вбачали у закликах опозиції до персонального голосування лише політичні мотиви та намагання зайвий раз пропіаритися перед телекамерами. До речі, засідання підготовчої робочої групи спочатку планувалося провести у закритому режимі — передбачалася лише кількахвилинна так звана протокольна фото- і відеозйомка, без участі всіх журналістів. Однак за наполяганням і преси, і представників опозиції журналістів таки допустили до зали засідань і вони були присутні упродовж всього часу.
Натомість, опозиціонери почали вбачати в позиції представників більшості, регіоналів і комуністів наміри уникнути прийняття рішення про персональне голосування депутатів. В’ячеслав Кириленко заявив: якщо представники більшості й надалі намагатимуться тиснути, то опозиція не бачить потреби бути присутньою на засіданні підготовчої групи «як меблі». А Іван Кириленко стверджував, що перше засідання підготовчої депутатської групи засвідчує: нова Верховна Рада буде принципово новою. «Як корабель попливе, так і парламент запрацює, — сказав він. — Нас не цікавлять ані посади, ані комітети, нас цікавить, щоб Верховна Рада була принципово новою та чесною».
Володимир Литвин, щоб знайти консенсус, запропонував затвердити пакетом порядок денний першого засідання підготовчої депутатської групи — всі заздалегідь заплановані питання, а також і питання про створення у складі підготовчої групи робочої групи з опрацювання рішення про виконання вимог статті 84 Конституції про персональне голосування депутатів. Деякі представники політичних сил пропонували оголосити перерву в засіданні підготовчої групи і за цей час провести консультації між лідерами політичних сил, що пройшли до нового парламенту. Однак, коли В. Литвин поставив на голосування затвердження порядку денного засідання підготовчої групи, представники «Батьківщини», «Свободи» та «Удару» залишили залу засідань. Однак тих, хто залишився, представників Партії регіонів, КПУ та депутатів-мажоритарників була більшість, і вони затвердили порядок денний, а також обрали 16 голосами (із 28) головою підготовчої групи Володимира Литвина. Заступника голови і секретаря підготовчої групи, а також керівників підгруп не обирали, оскільки, як наголосив В. Литвин, вони мають представляти всі політичні сили нового парламенту. Андрій Клюєв (Партія регіонів) запевнив, що всі депутати від Партії регіонів «за» персональне голосування. «Це — факт», — наголосив він. І також підтримав пропозицію, що опозиційним політичним силам треба запропонувати інші керівні посади у підготовчій групі.
Після того, як представники опозиції залишили засідання підготовчої групи, В. Литвин сказав, що далі вирішувати організаційні питання буде неправильно і в політичному, і в правовому плані. А тому він запропонував учасникам підготовчої групи зібратися на наступне засідання вже після його повернення з відрядження до Російської Федерації для участі у заходах МПА СНД. Отож наступне засідання підготовчої депутатської групи відбудеться сьогодні о 16-й годині.
Після завершення засідання лідер фракції Партії регіонів у нинішньому парламенті і представник регіонів у підготовчій депутатській групі Олександр Єфремов на брифінгу висловив думку, що з урахуванням досвіду попередніх років нинішнє засідання підготовчої групи пройшло навіть менш емоційно, аніж попередні, і було конструктивнішим. О. Єфремов нагадав, що коли регіонали були у меншості в парламенті, тодішня більшість їм не запропонувала жодних посад, окрім лише контрольних комісій.
Олександр Єфремов також додав, що, не вирішивши організаційні питання в рамках підготовчої депутатської групи, політичні питання технологічно розв’язати неможливо. Він наголосив, що в Регламенті є норми, які прописують, як має проводитися підготовче засідання. Виходячи з цих норм, Голова нинішньої Верховної Ради і скликав підготовчу групу. «Опозиція порушила питання, з якими усі погоджуються — не було в залі людини, яка би була проти того, щоб вирішити проблему персонального голосування, — запевнив О. Єфремов. — Але щоб вирішити це питання, треба віднайти механізм і законодавчо його закріпити. Щоб виписати погоджений закон, недостатньо ані дві, ані три години». Натомість, представники опозиції продовжують наполягати: вони не братимуть участі у роботі підготовчої групи, доки не буде вирішено питання про персональне голосування депутатів.
ДОСЛІВНО
 
Володимир Литвин, Голова Верховної Ради шостого скликання:
«Дуже складно відійти від політики і говорити лише про норми Регламенту. Тому треба шукати компроміс».
 
Представники партії «Удар».
 
Володимир Литвин, Микола Азаров, Олександр Лавринович, Сергій Тігіпко.
 
Микола Мартиненко, Руслан Князевич, В’ячеслав Кириленко, Іван Кириленко, Андрій Кожем’якін.
 
Сергій Ківалов, Олександр Єфремов, Андрій Клюєв, Валерій Писаренко.
  
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.