Що чекає економіку країни наступного року? Це питання, яке хвилює, без перебільшення, всіх: і простих українців без економічної освіти, і фахових фінансових експертів. Останні вчора навіть провели круглий стіл, під час якого спробували спрогнозувати: чи стане 2013-й шансом для української економіки. Мовляв, говорять же часто, що криза — це не тільки проблеми, а й шанс на прорив. Шкода, але мало не всі учасники вчорашньої зустрічі у прорив економіки, принаймні нашої, у 2013-му не дуже вірять. Щоправда, не передбачають і значного спаду. Але до останньої фрази додають невелике, проте істотне уточнення: так станеться за умови, якщо уряд та керівництво Національного банку займатимуться грамотною та виваженою політикою, а не політиканством.
У тому, що 2013-й не стане якимось «особливим» роком для економіки, переконаний Олексій Тимофєєв, гендиректор компанії «Смарт Енерджі». І, мовляв, дуже малоймовірно, що він стане й своєрідним роком прориву.
— Вочевидь, за депресивних економік у більшості регіонів, орієнтації України на експорт, достатньо слабких внутрішніх фінансових та споживацьких ринках, роком прориву 2013-й точно не стане. І цей рік буде досить складним для всіх, — каже Олексій Тимофєєв.
Песимістичніше в майбутній 2013-й дивиться народний депутат Андрій Павловський («БЮТ-«Батьківщина»). Як і годиться опозиціонерові, народний обранець переконує: нинішня влада веде країну до глибокої кризи.
— Із чинним урядом ми маємо істотні шанси отримати економічну кризу. Якщо подивимось на макроекономічні показники за останні півроку, то побачимо, що вони мають тенденцію до погіршення. Якщо брати до відповідного періоду минулого року, то падіння виробництва з червня збільшується. Я не прогнозую позитивних зрушень у наступному році. Тим паче, що на наступний рік припадає пік виплат України із заборгованостей. Між тим, більшість простих українців насправді стабільність економіки оцінюють не за макроекономічними показниками, а за курсом валют. За курсом гривні по відношенню до долара США більшість стежить, як за прогнозом погоди. Якщо продовжувати цю аналогію, то на наступний рік А. Павловський прогнозує буревій. Мовляв, у кулуарах одна із наближених до Президента країни людина сказала:
— ...треба готуватися, що до кінця наступного року курс долара до гривні буде 1 до 12, — розповів Андрій Павловський.
Справедливості заради все ж скажемо, що в нашій країні прогнози щодо валютного курсу, як і прогнози синоптиків, не завжди збуваються... Тим часом, у тому, що загроза девальвації гривні в країні таки є, певен і Сергій Яременко, колишній заступник Голови НБУ, заслужений економіст України. І причина, так би мовити, — прорахунки в діяльності Нацбанку.
— Національний банк останні чотири роки жорстко проводить політику утримання курсу інфляції шляхом грошового голоду. Цей метод неминуче призводить до того, що завжди збільшується імпорт, — пояснює С. Яременко. Іншими словами, переконує експерт: мета «утримання курсу», у принципі, непогана, але методи, якими її намагаються досягти, залишають бажати кращого. Адже «грошовий голод» можна застосовувати не більш як три місяці. А в нас на ньому «сидять» уже понад чотири роки.
Насамкінець Ігор Уманський, колишній    в. о. міністра фінансів України, піддав хмизу в багаття: цього року план надходжень до бюджету, скоріше за все, не буде виконано. «У ліпшому випадку, — переконаний експерт, — ми виходимо на 1% зростання ВВП. І це за умови, що не матимемо негативного ефекту від дій уряду на НБУ протягом останніх місяців цього року. Ми могли б і не мати такого значного падіння виробництва, якби уряд не тиснув на бізнес додатковими поборами». Перспективи ж на наступний рік, мовляв, повністю залежать від дій уряду. І від того, чи буде вчасно проведено роботу над помилками.