Біля села Дівочки Черняхівського району на місці колишнього кар’єру встановлено пам’ятний знак, який нагадує про те, що в роки війни нацисти проводили тут масові розстріли мирного населення, яке звозили сюди з райцентру. На основі свідчень емігрантів, які проживають в Ізраїлі, розсекречених матеріалів Челябінського КДБ і архівних документів історичного музею Яд Вашем (Єрусалим) з’ясовано, що 1941 року за місяць тут було розстріляно понад дві тисячі осіб лише за те, що вони були євреями. Імена 868 закатованих вдалося встановити.
Передісторія встановлення пам’ятного знаку пов’язана з дослідженням топонімів рідного краю, яке проводив гурток юних краєзнавців Дівочківської загальноосвітньої школи І—ІІ ступенів. Результати були подані на конкурс Всеукраїнської історико-географічної експедиції «Історія міст і сіл України», на регіональному етапі якого юні краєзнавці здобули перемогу. Логічним завершенням пошукової роботи й стало відкриття пам’ятного знаку.
Від незалежної релігійної громади «Штерн» та Єврейського культурно-просвітницького товариства Дівочківській загальноосвітній школі було вручено телевізор. А юні краєзнавці отримали подарунки.