Для стабілізації фінансової системи країни слід невідкладно почати системні дії з підвищення інвестиційної активності, підтримки українських експортерів, вітчизняних підприємців шляхом поновлення кредитування економіки, насичення внутрішнього ринку продукцією та послугами національного походження, вважає народний депутат України, заступник голови парламентської фракції Партії регіонів, президент УСПП Анатолій Кінах.
За його словами, стан фінансової системи України, ситуація з національною грошовою одиницею залишаються досить непростими. На це впливає багато чинників, зокрема, погіршення кон’юнктури на світових ринках, негативне сальдо зовнішньої торгівлі, зниження темпів промислового виробництва, охолодження інвестиційної активності, висока частка імпорту на внутрішньому ринку, на фінансування якого країна використовує значні валютні ресурси.
Щоб не допустити погіршення ситуації, уряд і НБУ повинні діяти узгоджено, комплексно й системно, у деяких питаннях — за участі парламенту, переконаний А. Кінах.
Саме тому, зазначає президент УСПП, бізнес-середовище вітає рішення парламенту не запроваджувати податок із продажу валюти, повідомляє прес-служба народного обранця. Цілком очевидно, що це призвело б до серйозних фінансових і суспільно-політичних наслідків, до появи тіньового валютного ринку, поглибило б недовіру до банківської системи.
За його переконанням, нині всі зусилля варто спрямувати на розробку й реалізацію загальної програми дій КМУ й НБУ, яка охопила б усі моменти валютно-курсової та грошово-кредитної політики. А саме: поновлення кредитування бізнесу, зниження обсягів тіньової економіки, проведення гнучкої валютно-курсової політики з урахуванням конкурентоспроможності експортерів і платоспроможності населення, заходи щодо зниження масштабів негативного сальдо зовнішньоторговельної діяльності України, а також дії з активізації інвестицій.
«Кожний крок уряду чи банкірів має бути підтримано діловою громадськістю, реальним сектором. А якщо ні, то без консультацій з підприємцями, експертами й ученими не уникнути негативних наслідків, які лише поглиблюватимуть кризові явища в економіці», — резюмував політик.