Законопроект, який передбачає введення обов’язкового збору до Пенсійного фонду у розмірі 15% від суми продажу громадянами готівкової валюти, аморальний. Про це під час прес-конференції заявив народний депутат Станіслав Аржевітін. (Нагадаємо, у вівторок Верховна Рада відхилила відповідний законопроект).
«Його ніхто так просто не подавав. Національний банк не хотів на себе брати таку непопулярну річ. Але те, що в нашій країні вже створено комісію з реалізації цього законопроекту, свідчить про те, що його не випадково зареєстрували», — зазначив парламентарій.
Але в проекті, за його словами, є деякий здоровий глузд. Приміром, кошти, які йдуть з депозиту на продаж, не оподатковуються. Кошти у розмірі не більш як 150 тисяч гривень, які надходять заробітчанам із-за кордону протягом місяця, теж не оподатковуються.
Крім того, він наголосив, що жорстка монетарна політика призвела до повного критичного голоду економіки з дорогими кредитними ресурсами. «Сьогодні маємо фактично кризу державних фінансів. Це передтеча всіх наступних криз. Якщо взяти до уваги борги, які потрібно повертати в 2013 році, і всі інструменти, які вичерпались, — це не просто критичний, а переддефолтовий стан нашої країни», — підкреслив С. Аржевітін.
Президент Асоціації банків України Олександр Сугоняко назвав вищезгаданий законопроект політичною помилкою. Впровадження податку на продаж готівкової валюти, на його думку, навряд чи приведе до значного збільшення притоку валюти до банків. Це, навпаки, поглибить недовіру населення до фінансових установ. За цих умов можна спрогнозувати стрімкий розвиток тіньового валютного ринку.
Також, підкреслив О. Сугоняко, із запровадженням згаданих норм фактично перекреслюються обіцянки влади перетворити Україну на міжнародний туристичний центр. Адже іноземні туристи не бажатимуть їхати до нашої країни, а отже, не відбуватиметься залучення додаткових інвестицій і надходжень від туристичної галузі. Зокрема, ставиться під загрозу економічний розвиток Криму, джерела наповнення бюджету якого значною мірою залежать від туристів.
Крім того, за його словами, НБУ проводить курс «на спалення» валютних резервів країни. «За 9 місяців сальдо покупки та продажу валюти з резервів становить дев’ять мільярдів доларів, а, приміром, під час кризи в 2008—2009 роках було спалено 20 мільярдів. І це все відбувається в умовах стабільності, яка існувала в державі. А що таке валютні резерви — це всі ті кошти, які уряд позичив, і їх треба буде рано чи пізно віддавати», — зазначив О. Сугоняко та додав, що саме за рахунок формування цих боргів утримується курс валют.
Президент Асоціації банків України переконаний, що 23—24 млрд. дол. — це межа, нижче якої опускатись не можемо, бо буде біда в умовах загострення кризи на світових ринках. Отже, валютні резерви треба збільшувати.