Заступник глави парламенту Микола Томенко вважає, що в День Свободи необхідно осмислювати уроки, а не святкувати. «Сьогодні є необхідність подолання негативних рис українського політикуму — з одного боку, вождізму, а з другого — анархізму та безвідповідальності», — сказав він.
Водночас М. Томенко зауважив, що під час останньої виборчої кампанії певні висновки з попередніх помилок уже було зроблено: «Той факт, що «Батьківщина», «УДАР» і «Свобода» пройшли виборчу кампанію при певній координації дій і значному ступені непоборювання та підписали план спільних дій у наступному парламенті вже є хорошим результатом».
Водночас він наголосив на «надзвичайній важливості» громадського контролю за діями як влади, так і опозиції. Також, на переконання політика, потрібно, щоб медіа-спільнота мала спільні корпоративні інтереси захисту свободи слова, а не функціонувала в режимі свободи слова за гроші. М. Томенко назвав серйозною кризою у середовищі ЗМІ те, що чимало медіа за гроші зареєстрували сотні «гопників» як спостерігачів на виборах, і вони з посвідченнями журналістів стали прикриттям для фальсифікацій та протиправних дій. «Сьогодні треба подолати кризу і відновити незалежність експертного середовища, яке «відпрацьовувало» на виборах за кошти на тих чи інших кандидатів особливо на регіональному рівні», — сказав політик. А щоб можна було говорити про реалізацію планів, сподівань та очікувань майданного періоду, необхідні якісні зміни й політикуму, й громадянського суспільства, і власне громадян, вважає Микола Томенко, повідомила його прес-служба.