Опозиція ініціюватиме всеукраїнський референдум з питання скасування статті 365 Кримінального кодексу України, за якою засуджено екс-прем’єра Юлію Тимошенко. Про це повідомив народний депутат Юрій Одарченко, передає прес-служба «Батьківщини».
«Ми ініціюємо всеукраїнський референдум з питання про скасування статті 365 Кримінального кодексу України. Як тільки цю статтю буде скасовано, Юлія Тимошенко вийде на волю. Так, ми розуміємо, що ніде у світі не проводили референдум для визволення однієї людини, але ситуація в Україні критична», — стверджує парламентарій.
Як йдеться в повідомленні, ініціатива відбуватиметься цілком легітимно й законно.
Коментар юриста
 
Статтею 5 Закону України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми» визначено низку обмежень щодо питань, які можуть бути винесені на всеукраїнський референдум. Серед них питання, «... віднесені законодавством України до відання органів суду і прокуратури, питання амністії та помилування...».
Домагаючись звільнення Юлії Тимошенко саме через скасування 365 статті Кримінального кодексу України, ініціатори референдуму намагаються обійти встановлені законом обмеження. Відповідно до нині чинного закону, предметом всеукраїнського референдуму дійсно може бути питання про прийняття, зміну або скасування законів України або їх окремих положень. Таким чином, ідея про проведення референдуму щодо скасування окремої статті Кримінального кодексу має під собою певне законодавче підґрунтя.
Втім, як відомо, Верховна Рада прийняла законопроект «Про всеукраїнський референдум» (нині він на підписі у Президента). Законопроект визначає нові правила проведення референдумів, зокрема, вказує, що на всеукраїнський референдум можуть виноситися питання «... щодо прийняття чи скасування закону України», натомість можливості скасування окремої статті законопроектом не передбачено. А відтак, якщо новий закон набере чинності, для досягнення поставлених цілей доведеться скасовувати не одну статтю, а весь Кримінальний кодекс.
Ярослав ГРУЩИНСЬКИЙ.