Одесита за походженням Артема Пержинського туди, де народився, тепер не тягне. Не тому, що він звик до традиції компанії «НІБУЛОН», в якій працює, проводити постійну ротацію кадрів з метою їхньої мобільності, навчання на практиці діяльності підрозділів у кількох областях. Очоливши елеватор однієї з філій — «Смотрич», — випускник Одеської академії харчових технологій Артем Сергійович із родиною оселився в Кам’янці-Подільському. Дружина — теж «нібулонівка», донедавна відповідала за якість у лабораторії елеватора. Пержинські мешкають у місті вже п’ятий рік, дочекалися поповнення сім’ї. Компанія придбала для них, молодих спеціалістів, квартиру. Кажуть у народі: на доброму місці й камінь приростає. Пержинський і себе вважає каменем «нової фортеці старовинного Кам’янця» — так преса образно назвала елеватор ще з часів його спорудження.

Хоча Артем Сергійович не вельми говіркий, усе-таки вловлюю в його словах по-чоловічому стриману гордість за доручену справу, власну успішну трудову кар’єру. Цього року «Смотрич» став кращим елеватором компанії.

Пшеницю, ячмінь, більшу частину кукурудзи та сої зі «Смотрича» вже відвантажили. За добу наповнюють 54 вагони. Щоправда, Укрзалізниця часом підводить: то вагонів не дає, то завалює ними. Звісно, Герой України, генеральний директор «НІБУЛОНА» Олексій Вадатурський міг би цю проблему розв’язати, як це зазвичай дехто робить — через зв’язки, авторитет, врешті-решт, «презенти». «Наш генеральний не множить корупцію у країні, — того ж вимагає й від усіх підлеглих. Усе повинно бути згідно із законом», — про це добре знають на «НІБУЛОНІ».

— Цього року зерно дуже добре, — каже Артем Пержинський. — Майже 60 відсотків пшениці ми прийняли другим класом, 30 — третім.

Послугами цього елеватора користуються виробники не лише навколишніх районів Хмельниччини. Везуть свою продукцію з Тернопільщини, Буковини, Івано-Франківщини, Вінниччини. «НІБУЛОН», збудувавши цей сучасний технологічний комплекс, дав можливість аграріям користуватися досягненнями передових світових технологій із сушіння та зберігання зерна, а відтак успішно конкурувати на ринку. Стратегія компанії: більше сучасних елеваторів — більше якісного збіжжя в Україні та справедливіша ціна для вітчизняного сільгосптоваровиробника.

А ще обирають «Смотрич» за високий рівень надання послуг. Тут і тарифи нижчі, ніж деінде. За приймання, зважування взагалі плату не беруть.

— Ми виробників ніколи не дуримо, — розповідають працівники лабораторії, — що доставили, те й документуємо.

За лічені хвилини визначають клас, вологість, відсотки домішок... Черга перед елеватором була лише тоді, коли у жнива задощило. Нещодавно лабораторія «Смотрича» пройшла атестацію на визначення вмісту ГМО в продукції. Бо до цього доводилося відправляти проби на термінал «НІБУЛОНА» в Миколаєві. За словами Артема Сергійовича, з обласної санстанції приходили відповіді: ГМО відсутні, а з Миколаєва — абсолютно протилежні. Вони підтвердили здогадки: майже вся соя — генно-модифікована, а нині ж у всіх ковбасних продуктах вона присутня. Тим часом і хлібороб має знати, з якого зерна він плекає врожай, і споживач не повинен стати заручником всезагального обману чи замовчування.

У колективі залишилися майже всі ті працівники, яких набрали ще під час будівництва у 2008 році. На цьому кістяку не приростає той, хто любить побайдикувати, працює абияк. Щойно влаштуються, як за кілька днів ідуть самі, бо усвідомлюють: імітація роботи тут не пройде. Компанія дотримує своїх обіцянок перед селянами Привороття — села Кам’янець-Подільського району, чиї поля «НІБУЛОН» перші взяв в оренду. Щодня на елеватор автобус привозить звідти робітників, хоч можна було б набрати персонал і в місті, що дешевше.

Поки в країні тільки обговорюють гостру національну потребу соціальної відповідальності бізнесу, «НІБУЛОН» демонструє цю якість на кожному кроці.

Крім того, компанія капітально відремонтувала вулиці Леніна, Вокзальну та провулок Спортивний, профінансувала розробку проекту на будівництво дитячого садка, цілу низку інших соціальних проектів. Не слід забувати й про період будівництва об’єкта, коли «НІБУЛОН» виконав колосальний об’єм робіт: зняв та вивіз шкідливий ґрунт (компанія будувала своє підприємство на місці колишньої бази зберігання сільгоспхімії, під якою земля на глибині кількох метрів була просочена різноманітними небезпечними речовинами, котрі завдавали значної шкоди здоров’ю селян), що, безумовно, сприяло поліпшенню екологічної ситуації для місцевих мешканців.

Висока культура виробництва та застосування сучасних технологій дали змогу підприємству стати об’єктом численних екскурсій. А мандрівка елеватором нагадає кожному мудре українське прислів’я: не той хліб, що в полі, а той, що в коморі. Бо, й справді, на нашій землі ще добре росте все, що в неї не посадиш, а от як його зберегти?! Причетність до цієї великої місії збереження результатів праці десятків тисяч хліборобів і дає право колективу елеватора «Смотрич» на оту спокійну, врівноважену гордість справжніх господарів, упевненість у завтрашньому дні. «Україна приречена бути світовою житницею», — завжди повторює номінант на Всесвітню продовольчу премію Олексій Вадатурський.

А вам доводилося мандрувати до Кам’янця-Подільського вночі потягом чи на авто?! Тоді ви точно пережили справжнє захоплення, споглядаючи сяючу вогнями «зернову фортецю». А якщо в старовинному місті забажаєте покататися на повітряній кулі, то з висоти пташиного польоту зрозумієте Артема Пержинського та його колектив, які гідно примножують славу української житниці.

Кам’янець-Подільський Хмельницької області.

СТАТИСТИКА

За потужності 66 тисяч тонн зерна через елеватор пройшло 154 тисячі тонн урожаю-2012.

ЛИШЕ ЦИФРИ

За кілька років своєї роботи підприємство сплатило понад 1 608 388 гривень податків та зборів до бюджету Кам’янської сільської ради, і це без урахування 3 731 112 гривень за викуплення земельної ділянки під будівництво елеватора.

Елеватор «Смотрич».

Фото надано прес-службою компанії «НІбулон».