За переказами, криниці, що на обійсті Ольги Бончковської із села Боремель Демидівського району, уже майже 250 років. З’явилася вона ще у ХVІІІ столітті, коли діючим був Свято-Михайлівський храм. 
Її викопали неподалік дерев’яної церкви. Але з часом церкву зруйнували. Храмове обійстя також змінило своє призначення.
А криниця все стояла на цьому місці. У 40-х роках минулого століття навіть тайником для повстанців слугувала: одні зв’язкові у цямринні ховали депеші, інші — забирали. Нині криниця-довгожителька належить Ользі Бончковській (на знімку).
— Цей будинок наша родина купила у 1965 році, — каже боремельчанка, — відповідно, дісталася нам і криниця. Причому нею попередні власники навіть набивали ціну за обійстя. При торгові наголошували на «історичності» цього місця. А ще козиряли водою з криниці. Тут на глибині п’ятнадцяти метрів — крейдяний шар. Рівень води завжди однаковий. Щоправда, криницею віднедавна почали менше користуватися, бо є водопровід. Але коли його перекривають, чимало односельців біжать сюди, щоб запастися водою. У планах Ольги Бончковської — спорудити над криницею новий дашок, але неодмінно в історичному стилі.
Рівненська область.
Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.