Україна — нова радниця майбутніх футбольних столиць світу. Під таким заголовком у понеділок, 19 листопада, з’явилися публікації у ключових швейцарських виданнях «Le Temps» і «Le Matіn» з посиланням на французьке інформагентство AFP (Agence France Presse).
«Україна, щодо здатності якої організувати Євро-2012 спільно з Польщею багато хто мав сумніви, після вдалого проведення змагання консультує Росію і Катар, які прийматимуть чемпіонати світу з футболу у 2018 і 2022 роках відповідно», — констатують швейцарські ЗМІ за результатами проведення конференції Cіtyevents-sport (Зустріч міст зі спортом), яка відбулася у Лозанні 14—16 листопада.
Протягом трьох днів столиця олімпійського руху приймала понад 150 ключових осіб наймасштабніших спортивних заходів останніх десятиліть і керівників найпрестижніших спортивних організацій світу, які ділилися своїм досвідом: від подання заявки до управління успадкованими від цих заходів інфраструктурними об’єктами. Все це дозволяє країнам—господарям майбутніх першостей вчитися на чужих помилках і не наступити на ті самі граблі. 
Серед найвдаліших взірців проведення масштабних спортивних заходів було представлено УЄФА Євро-2012 в Україні та Польщі, формулою успіху якого на конференції поділився директор цього турніру в Україні Маркіян Лубківський, чия презентація і стала лейтмотивом публікацій після заходу.
За його словами, досвідом, який здобула Україна під час проведення Євро, цікавляться не лише Росія і Катар, а й майбутня господарка європершості Франція та країна, в якій відбудеться чемпіонат світу з футболу 2014 року, — Бразилія.
На переконання директора турніру в Україні, саме успішна підготовка до європершості нашої країни відіграла ключову роль і минулого року у Мюнхені під час прийняття рішення щодо країни—господарки чемпіонату Європи з баскетболу 2015 року. Так само Євро-2012 можна вважати новим імпульсом для української заявки на проведення зимових Олімпійських ігор 2022 року.
Вдала організація турніру, який вперше приймали у Східній Європі, показала Україну зовсім з іншого ракурсу, що справді відкоригувало імідж країни на міжнародній арені, нехай поки що лише на спортивній. Так, якщо олімпійські амбіції України щодо 2022 року — ні для кого не секрет, то після Євро-2012 деякі спортивні форуми навіть розглядають кандидатуру Києва на подання заявки на проведення літніх Олімпійських ігор—2024.
Такий прогноз досить сумнівний, але той факт, що Київ потрапив до списку 50 найвірогідніших кандидатів на проведення масштабних спортивних змагань протягом наступних десятиліть, свідчить про появу довіри з боку світової спільноти.
Повний перелік міст, які мають найбільші спортивні амбіції, було оприлюднено міжнародною консалтинговою компанією TSE Consultіng 16 листопада у Лозанні під час конференції. Дослідження, яке базувалося на опитуванні ключових експертів зі спортивних організацій, як то міжнародні спортивні федерації чи національні олімпійські комітети, у поєднанні з вивченням громадської думки, визначило 50 міст з найкращим спортивним іміджем.
До топ-10 увійшли міста-господарі останніх Олімпійських ігор і чемпіонатів світу з футболу. Очолив список Лондон, за яким розташувалися Сідней і Ванкувер. Як зазначається у дослідженні, Київ, так само як і Варшава, потрапили відповідно на 44 і 41 сходинки завдяки успішному проведенню Євро-2012.
Лозанна.
Фінал Євро-2012 на НСК «Олімпійський» у Києві.
Фото Павла КУБАНОВА.