Фахівці Національного університету фізичного виховання і спорту долучилися до ініціативи Федерації футболу України з розробки Державної цільової соціальної програми «Футбол України: здоров’я, престиж та єдність нації» на 2013—2017 роки. Вона визначить напрямки взаємодії центральних, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та ФФУ щодо розвитку футболу і сприятиме його зростанню. Основну увагу буде приділено зміцненню матеріально-технічної бази футболу, його розвитку на місцях і створення гідних умов для дитячо-юнацького та масового футболу. У жовтні та листопаді вже відбулося кілька засідань спеціально створеної робочої групи, яка працює над концепцією програми.
— Футбол в Україні вже давно став унікальним соціальним явищем, однак останнім часом спостерігається зниження його соціальної функції, — прокоментував потребу в створенні цільової програми розвитку футболу перший проректор Національного університету фізичного виховання та спорту Мирослав Дутчак. — Сьогодні незначна кількість українців використовує футбол як вид активного відпочинку. А регулярно займається ним, згідно з офіційними статистичними даними, лише 295 тисяч українців. Для прикладу: в провідних футбольних країнах цей показник у десятки разів більше. Таким чином, сьогодні цього відверто недостатньо як для оздоровлення нації, так і для створення передумов для успішного виступу національної збірної України на важливих міжнародних турнірах, таких, наприклад, як чемпіонати світу та Європи чи Олімпійські ігри, в яких, до речі, наша команда ще жодного разу не брала участі. Програма, над концепцією якої ми працюємо спільно з фахівцями федерації, має дати новий поштовх для розвитку в країні масового футболу, який є фундаментом для професіонального та одним із напрямків оздоровлення та консолідації нації.
Найближчим часом проект концепції програми буде запропоновано для широкого обговорення футбольною громадськістю на офіційних сайтах Федерації футболу та Національного університету фізичного виховання і спорту.