У  культурно-мистецькому центрі «Поліська хата», що на Житомирщині, школярів молодших класів учили готувати баланду, лип’яники, затируху. Це ті страви, якими тут рятувалися від голоду у 1932—1933 роках. «Поліська хата» — це стара споруда у селі Городське Коростишівського району, котрій ентузіасти повернули вигляд, який мали оселі в цих краях у давні часи. До речі, активісти навіть жито самі сіяли, а потім жали серпами й молотили ціпами, щоб відтворити солом’яну стріху. У «Поліській хаті» відбуваються різні фольклорно-етнографічні заходи, саме тут можна побачити, як проводилися колись зажинки, обжинки, відзначали день Юрія тощо.
Але цього разу захід був не зовсім звичний. Директор культурно-мистецького центру «Поліська хата» керівник Обласної молодіжної творчої спілки художників та мистецтвознавців Інна Величко добре знає, що нинішнім дітлахам важко збагнути, що пережили їхні прадідусі й прабабусі вісім десятиліть тому. Для того, щоб допомогти малечі уявно вирушити в далеке минуле, хлопчикам і дівчаткам запропонували почати зі збирання колосків. Довідалися діти і про те, що доводилося зривати листя з дерев, щоб хоч щось їсти. Звичайно, повністю відтворити рецептуру часів голодомору сьогодні б ніхто не наважився. Адже, як розповіла учасникам акції жителька села Городське, якій у ті часи було шість років, навіть мерзла картопля чи буряки були великою цінністю...
Вл. інф.