Міносвіти і науки, молоді та спорту оголосило календар зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) на 2013 рік. Основна сесія триватиме з 3 по 27 червня, а зареєструватися можна буде з 4 січня по 5 березня.
Першим предметом тестування стане хімія (3 червня). Обов’язкове ЗНО з української мови та літератури, враховуючи кількість випускників наступного року, проведуть у дві сесії — 5 та 6 червня. На 8 червня заплановані іспити з іноземних мов — англійської, німецької, іспанської, французької, а 10 червня — з російської мови. 12 та 13 червня — з математики, що відбудеться також у дві сесії. 15 червня абітурієнти матимуть можливість скласти тест з географії. 17 червня відбудеться незалежне оцінювання з всесвітньої історії. Традиційно у дві сесії буде проведено також ЗНО з історії України — 19 та 20 червня. Завершуватимуть основну сесію фізика, біологія та світова література: 22, 25 та 27 червня відповідно.
Додаткову сесію ЗНО, у який візьмуть участь ті, хто з об’єктивних причин не матиме можливості брати участь в основній, буде проведено з 4 по 11 липня. Водночас, приймальні комісії вищих навчальних закладів чекатимуть абітурієнтів з 1 липня.
...під ялинку — сміттєсортувальну станцію
Заступник міського голови Кам’янця-Подільського Сергій Бабій запевняє, що вже до Нового року в місті запрацює перша сміттєсортувальна станція. Її вирішили відкрити до своєрідного «ювілею» — шістдесятиріччя міського сміттєзвалища. Чиновник називає вражаючі цифри: «За ці роки місто накопичило цілих шість мільйонів тонн відходів. Щорічно дев’ять сміттєвозів доставляють 50 тисяч тонн непотребу. Цього року буде рекорд — 55 тисяч, адже місто погодилося вивозити на полігон побутове сміття з навколишніх сіл Довжка, Жовтневого, Кам’янки, Лисогірки, Слобідки-Кульчиєвецької. Звалище займає 13 гектарів землі. Висота накопичених відходів — 12 метрів».
Наразі смітник уже мав би бути закритим та рекультивованим, але коштів на побудову нового, із сучасною технологією, бракує. Тому було вирішено доручити одному з комунальних підприємств проводити сортування сміття, щоб на звалище везли менше відходів, а все, що ще можна використати — відбиралося. Кам’янець-подільська влада взяла за орієнтир Німеччину, де на полігони побутових відходів потрапляє лише 10 відсотків сміття, а все інше переробляється.
Хмельницька область.